Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct rychlý švestkový perník | recept

Jak upéct rychlý švestkový perník | recept

Rychlý švestkový perník | recept. Perník na plech je osvědčená rychlá „buchta“,  kterou se rodině téměř vždy zavděčím. A když je po ruce nějaké ovoce, dá se i z obyčejného receptu vykouzlit zcela jiný moučník. Protože na stromě zbylo ještě několik málo švestek a začínají padat ořechy, dnešní pečení se bez nich neobešlo. Chcete-li recept vyzkoušet, přečtěte si následující článek.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 350 ml vlažného mléka
  • 400 g hladké mouky
  • kypřicí prášek
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 polévková lžíce tekutého medu
  • 5 polévkových lžic oleje
  • 2 PL tmavého kakaa
  • 1 celé vejce
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • špetka mletého kardamonu

Na dokončení:

  • švestky
  • vlašské ořechy
  • čokoláda
1

Ve vlažném mléce rozpusťte med a cukr. Med můžete přidat i zcukernatělý, v teplém mléce se rozpustí.

2

Přidejte koření, kakao, olej a celé vejce. Směs prošlehejte. Koření můžete nahradit kypřicím práškem do perníku (v tomto případě vynechte klasický kypřicí prášek). Nakonec vmíchejte hladkou mouku promíchanou s kypřicím práškem a vymíchejte těsto.

3

Těsto nalijte na připravený plech s vyšším okrajem, který předem vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte papírem na pečení. Na povrch pokládejte půlené švestky a vše rovnoměrně posypte drcenými vlašskými ořechy. Švestky volně položte, nezamačkávejte je, při pečení samy klesnou. Pečte při 180 °C.

4

Po upečení na každou polovinu švestky položte čtvereček čokolády. Horkem se rozpustí a spolu s ovocem výborně chutná. Kdo nemá rád kombinaci švestky a čokolády, tento krok může vynechat.

Tipy

Švestky lze nahradit i jiným ovocem. Pokud nemáte čerstvé, nahraďte je kompotovanými.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.