Jak upéct rychlý švestkový perník | recept
Rychlý švestkový perník | recept. Perník na plech je osvědčená rychlá „buchta“, kterou se rodině téměř vždy zavděčím. A když je po ruce nějaké ovoce, dá se i z obyčejného receptu vykouzlit zcela jiný moučník. Protože na stromě zbylo ještě několik málo švestek a začínají padat ořechy, dnešní pečení se bez nich neobešlo. Chcete-li recept vyzkoušet, přečtěte si následující článek.
Co je potřeba
Na těsto:
- 350 ml vlažného mléka
- 400 g hladké mouky
- kypřicí prášek
- 180 g krupicového cukru
- 1 polévková lžíce tekutého medu
- 5 polévkových lžic oleje
- 2 PL tmavého kakaa
- 1 celé vejce
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička skořice
- špetka mletého kardamonu
Na dokončení:
- švestky
- vlašské ořechy
- čokoláda
Krok 1
Ve vlažném mléce rozpusťte med a cukr. Med můžete přidat i zcukernatělý, v teplém mléce se rozpustí.
Krok 2
Přidejte koření, kakao, olej a celé vejce. Směs prošlehejte. Koření můžete nahradit kypřicím práškem do perníku (v tomto případě vynechte klasický kypřicí prášek). Nakonec vmíchejte hladkou mouku promíchanou s kypřicím práškem a vymíchejte těsto.
Krok 3
Těsto nalijte na připravený plech s vyšším okrajem, který předem vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte papírem na pečení. Na povrch pokládejte půlené švestky a vše rovnoměrně posypte drcenými vlašskými ořechy. Švestky volně položte, nezamačkávejte je, při pečení samy klesnou. Pečte při 180 °C.
Krok 4
Po upečení na každou polovinu švestky položte čtvereček čokolády. Horkem se rozpustí a spolu s ovocem výborně chutná. Kdo nemá rád kombinaci švestky a čokolády, tento krok může vynechat.
Švestky lze nahradit i jiným ovocem. Pokud nemáte čerstvé, nahraďte je kompotovanými.