Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si poradit s velkou úrodou švestek | recepty

Jak si poradit s velkou úrodou švestek | recepty

Jak si poradit s velkou úrodou švestek | recepty. Podzim se blíží a na stromech dozrává množství lákavých fialových plodů. Abyste si dokázali s tak velkou úrodou švestek poradit, přinášíme vám 4 netradiční recepty, díky kterým se můžete těšit ze švestkové chuti po celý rok.

Co je potřeba

švestky

1

Švestková čokoláda

Používá se často při pečení jako přísada do perníků, náplní apod. Díky zavaření vydrží ve spíží až jeden rok (neověřeno, vždycky ji spotřebuji mnohem rychleji).

  • 2500 g švestek
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 100 ml rumu
  • 1000 g krupicového cukru
  • 200 g kakaa

Švestky omyjeme, vypeckujeme a vhodíme do mixéru, kde je důkladně rozemeleme. Pak kaši přelijeme do hrnce a přidáme krupicový cukr. Švestky rozvaříme (trvá to asi 15 minut). Směs necháme vychladnout a propasírujeme. Poté přidáme rum, vanilkový cukr a kakao a uložíme na 24 hodin do lednice. Poté čokoládu naplníme do čistých sklenic a zavařujeme po dobu 30 minut jako švestkový kompot.

2

Švestkový sirup

Můžeme ho pít jen tak, nebo s ním můžeme ochutit čaj, nejrůznější drinky nebo koláče. Má velmi jemnou chuť.

  • 500 g cukru
  • 4,5 kg švestek
  • 300 ml octa

Švestky omyjeme, vypeckujeme a nasypeme do velké mísy. Posypeme cukrem a důkladně promícháme. Necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě, a během té doby směs 4-6x promícháme. Do hrnce s teflonovým (nebo jiným nepřilnavým) dnem nalijeme ocet a přisypeme švestky. Vaříme 5-6 hodin na nízkém plameni, dokud se objem tekutiny nezredukuje na polovinu. Hotový sirup dobře promícháme a odstraníme z plotny. Ihned lijeme do čistých sklenic a zavíčkujeme. V chladné a temné místnosti vydrží přibližně rok.

3

Bryja – ovocná omáčka

Netradiční úprava švestek a dalšího ovoce. Skvěle se hodí k bramborům vařeným jen v mírně slané vodě.

  • 2 hrušky
  • 2 jablka
  • 12 ks švestek
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 100 ml zakysané smetany
  • špetka soli
  • špetka skořice

Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtinky. Hrušky a jablka, omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a rozkrájíme na tenké měsíčky. Nakrájené ovoce přendáme do hrnce, přidáme špetku skořice a soli a mírně zalijeme vodou – asi do poloviny. 10 minut povaříme na středním plameni. Moukou rozmíchanou v zakysané smetaně vmícháme do omáčky a povaříme dalších 10 minut. Podáváme ihned.

4

Pečený čaj ze švestek

Upečené ovoce skladujeme ve sklenicích. Lžíci směsi stačí pouze přelít horkou vodou a lahodný čaj je na světě. Dobře se hodí také do grogů a dalších teplých nápojů.

  • 1 kg švestek
  • 1 kg červeného rybízu (může být mražený)
  • 1200 g cukru
  • 5 ks hřebíčku
  • 125 ml rumu
  • 1 lžička mleté skořice

Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtinky. Smícháme s červeným rybízem a nasypeme na velký plech. Přidáme cukr a oba druhy koření. Promícháme. Troubu rozpálíme na 200 °C a směs pečeme asi 30 minut. Během pečení občas promícháme. Směs vyjmeme z trouby a přimícháme do ní rum. Vybereme hřebíčkové hlavičky. Hotovým čajem naplníme čisté zavařovací sklenice, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Druhý den uklidíme do spíže, kde vydrží asi rok.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články