Jak si poradit s velkou úrodou švestek | recepty
Jak si poradit s velkou úrodou švestek | recepty. Podzim se blíží a na stromech dozrává množství lákavých fialových plodů. Abyste si dokázali s tak velkou úrodou švestek poradit, přinášíme vám 4 netradiční recepty, díky kterým se můžete těšit ze švestkové chuti po celý rok.
Co je potřeba
švestky
Švestková čokoláda
Používá se často při pečení jako přísada do perníků, náplní apod. Díky zavaření vydrží ve spíží až jeden rok (neověřeno, vždycky ji spotřebuji mnohem rychleji).
- 2500 g švestek
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 100 ml rumu
- 1000 g krupicového cukru
- 200 g kakaa
Švestky omyjeme, vypeckujeme a vhodíme do mixéru, kde je důkladně rozemeleme. Pak kaši přelijeme do hrnce a přidáme krupicový cukr. Švestky rozvaříme (trvá to asi 15 minut). Směs necháme vychladnout a propasírujeme. Poté přidáme rum, vanilkový cukr a kakao a uložíme na 24 hodin do lednice. Poté čokoládu naplníme do čistých sklenic a zavařujeme po dobu 30 minut jako švestkový kompot.
Švestkový sirup
Můžeme ho pít jen tak, nebo s ním můžeme ochutit čaj, nejrůznější drinky nebo koláče. Má velmi jemnou chuť.
- 500 g cukru
- 4,5 kg švestek
- 300 ml octa
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nasypeme do velké mísy. Posypeme cukrem a důkladně promícháme. Necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě, a během té doby směs 4-6x promícháme. Do hrnce s teflonovým (nebo jiným nepřilnavým) dnem nalijeme ocet a přisypeme švestky. Vaříme 5-6 hodin na nízkém plameni, dokud se objem tekutiny nezredukuje na polovinu. Hotový sirup dobře promícháme a odstraníme z plotny. Ihned lijeme do čistých sklenic a zavíčkujeme. V chladné a temné místnosti vydrží přibližně rok.
Bryja – ovocná omáčka
Netradiční úprava švestek a dalšího ovoce. Skvěle se hodí k bramborům vařeným jen v mírně slané vodě.
- 2 hrušky
- 2 jablka
- 12 ks švestek
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 100 ml zakysané smetany
- špetka soli
- špetka skořice
Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtinky. Hrušky a jablka, omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a rozkrájíme na tenké měsíčky. Nakrájené ovoce přendáme do hrnce, přidáme špetku skořice a soli a mírně zalijeme vodou – asi do poloviny. 10 minut povaříme na středním plameni. Moukou rozmíchanou v zakysané smetaně vmícháme do omáčky a povaříme dalších 10 minut. Podáváme ihned.
Pečený čaj ze švestek
Upečené ovoce skladujeme ve sklenicích. Lžíci směsi stačí pouze přelít horkou vodou a lahodný čaj je na světě. Dobře se hodí také do grogů a dalších teplých nápojů.
- 1 kg švestek
- 1 kg červeného rybízu (může být mražený)
- 1200 g cukru
- 5 ks hřebíčku
- 125 ml rumu
- 1 lžička mleté skořice
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtinky. Smícháme s červeným rybízem a nasypeme na velký plech. Přidáme cukr a oba druhy koření. Promícháme. Troubu rozpálíme na 200 °C a směs pečeme asi 30 minut. Během pečení občas promícháme. Směs vyjmeme z trouby a přimícháme do ní rum. Vybereme hřebíčkové hlavičky. Hotovým čajem naplníme čisté zavařovací sklenice, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Druhý den uklidíme do spíže, kde vydrží asi rok.
Diskuze k článku