Jak připravit švestkové knedlíky z tvarohového těsta | recept
Jak připravit švestkové knedlíky z tvarohového těsta | recept. Recept na švestkové knedlíky z tvarohového těsta krok za krokem. Tvarohové těsto je pro přípravu švestkových knedlíků velmi vhodné – připravené tvarohové těsto je „bezproblémové“, levné a při troše zkušeností je možno zvětšit jeho množství nad rámec předpisu, aniž by to výsledek nějak významně poznamenalo. Přinášíme recept a návod, jak připravit švestkové knedlíky z tvarohového těsta.
Co je potřeba
250 g hrubé mouky
1 vejce
30 g rostlinného tuku
100 g měkkého tvarohu
1 dcl mléka
špetka soli
Krok 1
Na švestkové knedlíky z tvarohového těsta můžeme použít švestky všech odrůd. Některé se ovšem dají těžko odpeckovat, a švestku s peckou někdo v knedlíku nemá rád. Proto jsou vhodnější švestky, z nichž lze pecku snadno vyndat v syrovém stavu. Výhodou půlení švestek je i to, že odhalíme případného červíka – larvu obaleče švestkového. Najít ji uvařenou knedlíku, to zkazí chuť všem stolovníkům. Švestky do knedlíků nepřislazujeme.
Krok 2
Na jeden knedlík se použije jedna švestka. Průměrná podzimní švestka váží asi 25 gramů, takže počítejme, že v kilogramu švestek je asi čtyřicet plodů. Počet švestkových knedlíků na porci je obecně těžko určitelný. Někde je pojídání švestkových knedlíků i předmětem soutěže. Minimální množství je asi šest švestkových knedlíků (na porci pro dámu a či menší dítě).
Krok 3
Základní rozpis na tvarohové těsto: 250 gramů hrubé mouky, jedno vejce, 30 gramů rostlinného tuku, 100 měkkého tvarohu, decilitr mléka, špetka soli. Potřebujeme-li těsta víc (nebo chceme zpracovat celý balíček tvarohu – 250 gramů), předepsané množství v poměru znásobíme.
Krok 4
Ze surovin rukama uhněteme vláčné a tvárné těsto. Na pomoučené pracovní ploše z něj vyválíme tlustý váleček, který rukou zploštíme. Na váleček poklademe vypeckované švestkami. Nakrájíme dílky těsta mezi švestkami. Švestku zabalíme, aby bylo těsto dobře spojené. Hotové švestkové knedlíky z tvarohového těsta odkládáme na moukou posypanou plochu (plato a podobně).
Krok 5
Do velkého kastrolu dáme vařit vodu se lžičkou soli. Knedlíky do ní vhodíme a vaříme asi sedm minut. Uvařené vyplavou na povrch. Jestli jsme připravili knedlíky z větší dávky surovin, vaříme je nadvakrát, syrovým knedlíkům se nic nestane. Knedlíky vybíráme děrovanou naběračkou, ukládáme je do mísy a lehce promastíme máslem, aby se neslepovaly.
Krok 6
Na talířích sypeme podle svého zvyku. Švestkové knedlíky z tvarohového těsta jsou hotové. Dobrou chuť!