Jak připravit španělskou paellu
Paella je španělský pokrm připravovaný z rýže, šafránu, zeleniny a dalších ingrediencí – blízko moře se používají nejčastěji mořské plody, ve vnitrozemí pak různé druhy masa, chorizo či šunka. Ingredience je možné takřka neomezeně kombinovat. Přestože se ve Španělsku paella často připravuje na otevřeném ohni, vy si ji můžete uvařit doma a připomenout si tak dovolenou u moře.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g kuřecích prsních či stehenních řízků
- 250 g čerstvých či mražených mořských plodů (např. krevety, mušle či kombinace různých mořských plodů)
- 1 červená paprika
- 3 větší rajčata (případně 1 plechovka krájených konzervovaných rajčat)
- 250 g čerstvé či mražené nakrájené zeleniny (např. mrkev, hrášek, brokolice, cuketa, apod.)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 g kulatozrnné rýže na paellu či rizoto
- 1 litr zeleninového či drůbežího vývaru
- sůl, mletá paprika, šafrán
- čerstvá petrželka
- citron či limetka k podávání
Poté přidáme na malé kousky nakrájená rajčata (případně konzervovaná) a další zeleninu, prolisované stroužky česneku a směs okořeníme přibližně 1 lžičkou mleté sladké či uzené papriky.
Po asi 5 minutách přisypeme kulatozrnnou rýži a asi 1 minutu ji za stálého míchání restujeme. Do pánve potom vrátíme osmažené kuřecí maso, vše osolíme a zalijeme teplým vývarem se šafránem.
Paellu asi 10 minut vaříme za častého míchání a nakonec do ní vmícháme orestované krevety a vše ještě 5 minut podusíme. Paellu podle potřeby dochutíme solí a trochou citronové šťávy.
Pánev odstavíme z plotny, přikryjeme pokličkou a ručníkem a paellu necháme ještě asi 10 minut odstát.
Paellu podáváme posypanou čerstvou petrželkou, dozdobenou kouskem limetky či citronu.
Tipy
Vývar je možné doplnit trochou suchého bílého vína.
Diskuze k článku