Jak připravit plněné vinné listy (dolmades) | recept řecké kuchyně
Jak připravit plněné vinné listy (dolmades) | recept řecké kuchyně. Dolmades (dolma) je tradiční pokrm řecké kuchyně. Jedná se o závitky z listů vinné révy, tradičně plněné ochucenou rýží - pak se většinou podávají studené ve formě předkrmu. Méně často se plní směsí masa a rýže - takto připravené se konzumují teplé s chlebem jako hlavní chod. V článku vás seznámíme s postupem, podle kterého si snadno uvaříte obě varianty tohoto lehkého jídla.
Co je potřeba
- 400 g mletého masa
- 200 g do poloměkka uvařené rýže
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- petrželová nať (kopr, máta, oregano, cibulová nať)
- citronová šťáva
- 3 rajčata
- vinné listy
- olivový olej
V pánvi, na několika lžících horkého olivového oleje, osmahněte kostičky cibule a nakrájený česnek. Přidejte mleté maso, kousky rajčat, osolte a opečte. Závitky se v Řecku plní skopovým masem, já raději hovězí nebo vepřové. K hotovému masu přidejte nasekanou zelenou nať podle chuti a směs nechte vystydnout.
Tipy
Závitky před vložením do trouby prokládám plátky rajčat a vynechám podlití vodou. Rajčatová šťáva jim dodá další chuťový rozměr.
Diskuze k článku