Jak připravit plněné vinné listy (dolmades) | recept řecké kuchyně
Jak připravit plněné vinné listy (dolmades) | recept řecké kuchyně. Dolmades (dolma) je tradiční pokrm řecké kuchyně. Jedná se o závitky z listů vinné révy, tradičně plněné ochucenou rýží - pak se většinou podávají studené ve formě předkrmu. Méně často se plní směsí masa a rýže - takto připravené se konzumují teplé s chlebem jako hlavní chod. V článku vás seznámíme s postupem, podle kterého si snadno uvaříte obě varianty tohoto lehkého jídla.
Co je potřeba
- 400 g mletého masa
- 200 g do poloměkka uvařené rýže
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- petrželová nať (kopr, máta, oregano, cibulová nať)
- citronová šťáva
- 3 rajčata
- vinné listy
- olivový olej
Krok 1
Listy vinné révy pečlivě omyjte a odstřihněte řapíky. Spařte je horkou vodou, nechte okapat a vychladnout. Uvařte rýži do poloměkka.
Krok 2
V pánvi, na několika lžících horkého olivového oleje, osmahněte kostičky cibule a nakrájený česnek. Přidejte mleté maso, kousky rajčat, osolte a opečte. Závitky se v Řecku plní skopovým masem, já raději hovězí nebo vepřové. K hotovému masu přidejte nasekanou zelenou nať podle chuti a směs nechte vystydnout.
Krok 3
Studenou směs masa promíchejte s předvařenou rýží. Ochutnejte, případně dosolte a můžete okořenit mletým pepřem.
Krok 4
Spařené listy pokládejte lícem (lesklou stranou) na podložku, skrojte hrubší žilnatinu, pokud je to nutné. U mladých listů to není třeba. Do středu vložte připravenou náplň a přehněte přes ni okraje listu podle obrázku. Pak stočte do ruličky.
Krok 5
Pekáček vyložte několika čerstvými (nespařenými) listy a závitky skládejte těsně vedle sebe. Mohou být i ve dvou vrstvách na sobě.
Krok 6
Každou vrstvu pokropte citronovou šťávou. Podlijte malým množstvím vody, přikryjte poklicí nebo alobalem a duste 30 - 40 minut při 180 °C. Podávejte s pečivem a česnekem a koprem ochuceným bílým jogurtem.
Závitky před vložením do trouby prokládám plátky rajčat a vynechám podlití vodou. Rajčatová šťáva jim dodá další chuťový rozměr.