jaktak.cz

Jak připravit plněné vinné listy (dolmades) | recept řecké kuchyně

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit plněné vinné listy (dolmades) | recept řecké kuchyně. Dolmades (dolma) je tradiční pokrm řecké kuchyně. Jedná se o závitky z listů vinné révy, tradičně plněné ochucenou rýží - pak se většinou podávají studené ve formě předkrmu. Méně často se plní  směsí masa a rýže - takto připravené se konzumují teplé s chlebem jako hlavní chod. V článku vás seznámíme s postupem, podle kterého si snadno uvaříte obě varianty tohoto lehkého jídla. 

Co je potřeba

  • 400 g mletého masa
  • 200 g do poloměkka uvařené rýže
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • petrželová nať (kopr, máta, oregano, cibulová nať)
  • citronová šťáva
  • 3 rajčata
  • vinné listy
  • olivový olej

Krok 1

Listy vinné révy pečlivě omyjte a odstřihněte řapíky. Spařte je horkou vodou, nechte okapat a vychladnout. Uvařte rýži do poloměkka.

Krok 2

V pánvi, na několika lžících horkého olivového oleje, osmahněte kostičky cibule a nakrájený česnek. Přidejte mleté maso, kousky rajčat, osolte a opečte. Závitky se v Řecku plní skopovým masem, já raději hovězí nebo vepřové. K hotovému masu přidejte nasekanou zelenou nať podle chuti a směs nechte vystydnout. 

Krok 3

Studenou směs masa promíchejte s předvařenou rýží. Ochutnejte, případně dosolte a můžete okořenit mletým pepřem.

Krok 4

Spařené listy pokládejte lícem (lesklou stranou) na podložku, skrojte hrubší žilnatinu, pokud je to nutné. U mladých listů to není třeba. Do středu vložte připravenou náplň a přehněte přes ni okraje listu podle obrázku. Pak stočte do ruličky.

Krok 5

Pekáček vyložte několika čerstvými (nespařenými) listy a závitky skládejte těsně vedle sebe. Mohou být i ve dvou vrstvách na sobě.

Krok 6

Každou vrstvu  pokropte citronovou šťávou. Podlijte malým množstvím vody, přikryjte poklicí nebo alobalem a duste 30 - 40 minut při 180 °C. Podávejte s pečivem a česnekem a koprem ochuceným bílým jogurtem. 

Závitky před vložením do trouby prokládám plátky rajčat a vynechám podlití vodou. Rajčatová šťáva jim dodá další chuťový rozměr.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-plnene-vinne-listy-dolmades-recept-recke-kuchyne.html