Jak připravit skotská vejce | Jíme zdravě po celý rok
Neúprosně se blíží teplejší období roku a stále se vám nedaří zhubnout? Chcete jíst lépe a zdravěji než doposud? Tak to jste tu správně! Rozhodli jsme se vyzkoušet recepty z knihy Jíme zdravě po celý rok a průběžně vás s nimi budeme seznamovat. Určitě už se vám stalo, že si vyberete krásně nafocený zdravý pokrm, uvaříte ho a výsledek je nakonec nic moc. Právě proto jsme tu my – vyzkoušíme některé recepty za vás. Pro začátek jsme vybrali předpis na skotská vejce, někdy také označovaná jako pštrosí vejce. Ať už jim budete říkat jakkoli, na zdravé variantě, se kterou vás seznámíme, si zaručeně pochutnáte.
Co je potřeba
Množství na 6 porcí
- 6 vajec
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
Na obalení:
- 1 vejce
- 30 g celozrnné strouhanky
zdroj receptu: https://jimezdrave.cz/
Skotská vejce jsou navzdory svému názvu tradičním britským pokrmem. Uvařená vejce se obalují v mletém mase vymačkaného ze syrových klobás a smaží se na pánvi. Protože syrové klobásy bychom těžko sháněli, připravíme si tuto zdravou a rychlou delikatesu ze směsi mletého vepřového a hovězího masa.
V předstihu si uvařte vejce. Aby vejce při vaření nepopraskala, měla by mít pokojovou teplotu, nezapomeňte je včas vyndat z chladničky. Doporučuji vejce uvařit naměkko nebo na hniličku.
Oba druhy masa promíchejte v míse se solí a mletým černým pepřem. Přidejte čerstvou (mraženou) nasekanou hladkolistou petržel. Vše dohromady dobře propracujte a opravdu nic dalšího nepřidávejte, chceme přece jíst zdravě a hladká petržel sama o sobě směs báječně ochutí a provoní.
Ochucenou masovou směs rozdělte na 6 dílů. Z každé části utvořte kuličku a z ní pak placičku velkou tak, abyste do ní oloupané vařené vejce pohodlně zabalili. Pro usnadnění práce (aby se maso nelepilo) tvarujte placičky mezi dvěma mikrotenovými přířezy. Na maso položte vejce a dobře ho zabalte. Jestliže vejce lehce poprášíte moukou, nebude při balení klouzat a maso lépe přilne. Není to však nutné, to je jen tip pro netrpělivé choleriky.
Připravená skotská vejce před tepelnou úpravou budete obalovat nejprve v rozšlehaném vejci a pak ve strouhance. V kuchařce Jíme zdravě je doporučena celozrnná strouhanka. Ne všude je však k dostání, proto si můžete pomoci malou vychytávkou: do obyčejné strouhanky přimíchejte sezamová, lněná nebo drcená dýňová semínka či jejich směs v libovolném poměru.
Na plech položte pečicí papír a obalená vejce na něj pokládejte. Troubu vyhřejte na 180–190 °C a vejce pečte zhruba 25 minut. Čas je orientační, každý spotřebič může být jinak nastaven. Před koncem můžete na několik minut zvýšit teplotu, aby maso na povrchu zezlátlo.
Skotská (pštrosí) vejce podávejte s bramborovou kaší, pikantním dresinkem nebo hořčičnou omáčkou a pokud opravdu chcete jíst zdravě, pak si vystačíte se zeleninovým salátem.
A jak recept hodnotím? Postupovala jsem přesně tak, jak je uvedeno v návodu. Jídlo je opravdu rychle hotové, snadné i pro začátečníka a chutná výborně. Skotská vejce podle autorů knihy můžu doporučit.
Diskuze k článku