Jak připravit salát z čočky beluga | recept
Luštěniny jsou v naší kuchyni neprávem opomíjené. Částečně za to může jejich nadýmavý účinek. Nadýmání po konzumaci luštěnin snížíte přidáním koření při jejich přípravě, např. saturejky, kmínu, kurkumy. Pomáhá také vodu, v níž se luštěniny před úpravou máčejí, slít a vařit v nové vodě. Čočka je ze všech luštěnin nejoblíbenější. Má nízký glykemický index, proto je vhodná při diabetické nebo redukční dietě. Obsahuje hodně purinů, proto se nedoporučuje osobám trpícím dnou. Čočka je v prodeji v různých odrůdách, jež se od sebe liší barvou semen. Novinkou je čočka beluga s černými drobnými zrnky. Následující recept je právě z této čočky, kterou seženete v prodejnách se zdravou výživou.
Co je potřeba
Množství surovin je pro 2 osoby:
- 200 g čočky v suchém stavu
- 1 menší cibule
- 1 polévková lžíce krupicového cukru
- 100 g zelených fazolek
- 6 cherry rajčat
- sůl
- pepř
- olej
- vinný ocet
- vejce
Tato čočka připomíná kaviár, proto název beluga (z belugy se získává nejkvalitnější kaviár). Její semena se nemusejí máčet, jsou rychle uvařená a čočka se nerozvařuje. Při vaření čočka trochu ztratí barvu a voda se zabarví dočerna. Uvařenou čočku na skus propláchneme ve studené vodě a necháme okapat.
Zelené fazolkové lusky očistíme, omyjeme a ve slané vodě uvaříme doměkka. Zelené fazolky jsou zasyrova mírně jedovaté a způsobují nepříjemné žaludeční obtíže. Uvařením se tato jejich vlastnost ztratí. Vařené fazolky prudce zchladíme studenou vodou, abychom přerušili var a fazolky nebyly příliš měkké.
Diskuze k článku