jaktak.cz

Jak připravit salát z čočky beluga | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Luštěniny jsou v naší kuchyni neprávem opomíjené. Částečně za to může jejich nadýmavý účinek. Nadýmání po konzumaci luštěnin snížíte přidáním koření při jejich přípravě, např. saturejky, kmínu, kurkumy. Pomáhá také vodu, v níž se luštěniny před úpravou máčejí, slít a vařit v nové vodě. Čočka je ze všech luštěnin nejoblíbenější. Má nízký glykemický index, proto je vhodná při diabetické nebo redukční dietě. Obsahuje hodně purinů, proto se nedoporučuje osobám trpícím dnou. Čočka je v prodeji v různých odrůdách, jež se od sebe liší barvou semen. Novinkou je čočka beluga s černými drobnými zrnky. Následující recept je právě z této čočky, kterou seženete v prodejnách se zdravou výživou.

Co je potřeba

Množství surovin je pro 2 osoby:

  • 200 g čočky v suchém stavu
  • 1 menší cibule
  • 1 polévková lžíce krupicového cukru
  • 100 g zelených fazolek
  • 6 cherry rajčat
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • vinný ocet
  • vejce

Krok 1

Tato čočka připomíná kaviár, proto název beluga (z belugy se získává nejkvalitnější kaviár). Její semena se nemusejí máčet, jsou rychle uvařená a čočka se nerozvařuje. Při vaření čočka trochu ztratí barvu a voda se zabarví dočerna. Uvařenou čočku na skus propláchneme ve studené vodě a necháme okapat.

Krok 2

Na oleji osmažíme jemně pokrájenou cibulku, zasypeme ji cukrem a necháme zkaramelizovat. Je potřeba si dát pozor na připálení, cibule by pak byla hořká.

Krok 3

Zelené fazolkové lusky očistíme, omyjeme a ve slané vodě uvaříme doměkka. Zelené fazolky jsou zasyrova mírně jedovaté a způsobují nepříjemné žaludeční obtíže. Uvařením se tato jejich vlastnost ztratí. Vařené fazolky prudce zchladíme studenou vodou, abychom přerušili var a fazolky nebyly příliš měkké.

Krok 4

Uvařené lusky pokrájíme na kousky. Rajčata překrájíme na čtvrtky nebo půlky, podle toho, jak jsou velká. Zeleninu a čočku přidáme ke karamelizované cibulce a promícháme. Část zeleniny si dáme stranou na ozdobu servírovaného salátu. Salát ochutíme vinným octem a případně dosolíme a opepříme.

Krok 5

Na talíři salát obložíme zbývající zeleninou a podáváme s vejcem. Salát se dá jíst teplý i studený. Přeji dobré chutnání!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-salat-z-cocky-beluga-recept.html