Palačinky se špenátem a rajskou omáčkou | recept. Canelones jsou tradiční španělské těstoviny mající tvar tuby, které se plní různými náplněmi, polévají omáčkou a zapékají v troubě. Tyto speciální těstoviny jsou běžně k dostání v našich obchodech, stačí je jen předvařit a naplnit. Místo těstovin lze však použít i palačinky, a právě ty si dneska připravíme podle receptu mého přítele z Uruguaye. Pojďte si vyzkoušet připravit tyto vynikající palačinky na španělský způsob.
Co je potřeba
Na 12 kusů palačinek: - 1 šálek mouky - 1 šálek mléka (lze použít rostlinné mléko – ovesné, rýžové, sójové apod. nebo voda) - 2 lžíce oleje - 1 vejce - špetka mořské soli - olej na smažení
Na omáčku: - 500 ml rajského protlaku - 1 cibule - zelená paprika (nemusí být) - 1 lžíce oleje
Volitelné: - strouhaný sýr či tofu na posypání
1
Nejdříve si připravíme palačinky. V míse smícháme mouku se solí, v hrníčku mléko, olej a vejce. Tekuté přísady nalejeme do mísy s moukou a důkladně promícháme. Pokud by bylo těsto příliš husté, přidejte trochu mléka či vody. Vhodnou pánev potřeme olejem, necháme rozehřát a smažíme palačinky.
2
Na náplň nakrájíme cibuli a žampióny na proužky, papriku na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej, zpěníme cibuli, přidáme papriku, houby a orestujeme. Následně přidáme špenát, pepř a sůl. Vše promícháme a dusíme do měkka. Nakonec vmícháme hrášek a kukuřici.
3
V dalším kroku si připravíme rajskou omáčku na zalití palačinek. Na oleji orestujeme cibuli a zelenou papriku. K orestované směsi přidáme rajský protlak či domácí omáčku připravenou přímo z čerstvých rajčat. Chcete-li, můžete také použít některou z běžně dostupných hotových rajčatových omáček.
4
Troubu si předehřejeme asi na 150 °C. Palačinky naplníme špenátovou směsí, zarolujeme a poklademe do vymaštěné zapékací nádoby. Povrch palačinek zalejeme rajskou omáčkou, můžeme posypat strouhaným sýrem či tofu a přibližně 10 až 15 minut zapečeme v troubě. Můžeme servírovat. Přeji dobrou chuť.
Jak uvařit světové batátové kari s arašídy | recept. Výtečná indická specialita plná exotických chutí a vůní, jejíž podstatou je výrazně pikantní a ne…
Jak uvařit pikantní petrželový krém s vůní dálek | recept. Že všem známá petržel může být základem chuťově výrazné, orientálně laděné polévky, je opra…
Mangold | recepty. Mangold je u nás méně známá zelenina, která se pomalu vrací do venkovských zahrádek. Je totiž nejen k jídlu, ale její velké dekorat…
Šípkový džem | recept. Během září a počátkem října dozrávají plody plané růže ─ šípky. Šípky sbíraly už naše babičky a připravovaly z nich různé pocho…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku