Jak připravit mangold | recepty
Mangold | recepty. Mangold je u nás méně známá zelenina, která se pomalu vrací do venkovských zahrádek. Je totiž nejen k jídlu, ale její velké dekorativní listy se silnými červenými nebo žlutými řapíky jsou ozdobou zahrádky, podobně jako rebarbora. Mangoldu se také říká cvikla nebo římská kapusta. Je bohatý na vitamin C, B, provitamin A, draslík, hořčík, vápník, fosfor,železo a některé stopové prvky. Řapíky mangoldu se v kuchyni připravují podobně jako chřest, listy s odstraněnou hrubou žilnatinou nahradí špenát.
Co je potřeba
Rozpis jednotlivých surovin je u každého z následujících receptů.
Mangoldové pesto Pesto je výborné na těstoviny. Připravíme ho z mangoldových listů bez řapíků, vlašských ořechů, česneku, slunečnicového oleje a soli. 200 g syrových listů rozmixujeme se 100 g slunečnicového oleje, 200 g vlašských ořechů, solí a 5 stroužky česneku. Plníme do malých skleniček, nahoru nalijeme vrstvičku oleje a skladujeme v chladničce. Toto pesto je vynikající.
Závitky s mangoldem Půl kilogramu listů otrhaných od stvolů krátce spaříme ve slané vodě. Část listů dáme stranou. Po scezení a vychladnutí je pomeleme na masovém strojku. Na másle osmažíme malou cibuli do světle žluta, přidáme mletý mangold, 200 g anglické slaniny nebo šunky, 100 g sýra, 1 vejce, sůl, pepř a zahustíme strouhankou. Utvoříme válečky, které zabalíme do zbylých listů, poskládáme do pekáčku podlijeme tukem, malým množstvím vývaru a v troubě upečeme.
Diskuze k článku