Jak připravit ovocný pečený čaj s bylinkami | recept
Pečený ovocný čaj s bylinkami | recept. Pokud nevíte, co si počít s přebytky nejrůznějších druhů ovoce, můžete si z nich vyrobit třeba pečený čaj. Jistě jej oceníte nejen během chladného podzimního a zimního počasí. Následující odstavce Vám popíšou postup, jak připravit ovocný pečený čaj s bylinkami. Na pečeném čaji si pochutnáte a ještě dodáte tělu potřebné vitamíny a další cenné látky, navíc bez aromat, konzervantů a dalších škodlivin.
Co je potřeba
- 2 kg ovoce (jednodruhové nebo směs různých druhů)
- asi 500 g třtinového cukru (podle kyselosti ovoce)
- citronová šťáva (opět podle kyselosti ovoce)
- sušené bylinky a koření dle chuti
- čisté zavařovací skleničky
Jaké bylinky použít?
Při přípravě ovocného čaje s bylinkami můžete využít celou řadu bylinek. Skvělou volbou bude bezesporu meduňka, citronová meduňka, máta, levandule, mateřídouška, lípa, ale i tymián. Vybírejte podle léčivých účinků jednotlivých bylinek nebo podle Vaší chuti. Bylinky lze doplnit také nejrůznějším kořením (např. vanilkou, celou skořicí, badyánem, hřebíčkem, zázvorem apod.).
Tipy
- Pečený čaj můžete připravit i ze zbylého zamraženého ovoce.
- Ovoce je možné libovolně kombinovat. Pro zimní a vánoční čaje zvolte třeba jablka, hrušky a švestky (chuť skvěle doplní levandule, koření a také třeba oříšky či rozinky). Výraznější a kyselejší druhy ovoce jsou pak vhodné pro zalití studenou vodou, jejich osvěžující chuť oceníte zejména v letním období.
- Jestliže není čaj určen pro děti, můžete ovoce před uzavřením skleniček zakápnout trochou rumu nebo jiného vhodného alkoholu.
Diskuze k článku