Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit lososa s bazalkovým máslem | recept

Jak připravit lososa s bazalkovým máslem | recept

Losos s bazalkovým máslem | recept. Losos je, stejně jako ostatní ryby, zdravá potravina. Tuky v něm obsažené, zejména omega-3 mastné kyseliny, jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Působí například jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Podle následujícího receptu připravíme celkem jednoduše zdravé a chutné jídlo.

Co je potřeba

  • 1 porce lososa
  • 2 lžíce másla
  • ½ limetky (nebo citronu)
  • bazalka čerstvá (nebo sušená)
  • sůl
1

Připravíme si lososa. Lososa pokapeme limetkovou šťávou nebo šťávou z citronu, pokud nemáte limetku. Poté lososa osolíme a dáme do lednice. V lednici necháme cca ½ hodiny odležet.

2

Na pánev dáme větší část másla a rozehřejeme ho. Pak vložíme lososa a pečeme. Lososa vkládáme na pánev nejprve kůží dolů. Pečeme cca 4–5 minut a poté porci obrátíme a pokračujeme v pečení. I druhou stranu pečeme cca 4–5 minut.

Lososa pečeme tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové.

3

Během pečení si nakrájíme bazalku. Nakrájenou bazalku utřeme se zbylým kouskem másla. Připraveným bazalkovým máslem lososa ještě před dopečením potřeme.

4

Hotového upečeného lososa můžeme podávat například s vařeným bramborem a doplnit zeleninovou přílohou.

Tipy

  • Ryby zařazujte do svého jídelníčku minimálně dvakrát týdně. Obsahují nejen výše zmiňované omega-3 mastné kyseliny, ale také například jód.
  • Abyste dodrželi doporučení jíst rybu 2x týdně, nemusíte jíst pouze rybu pečenou. Zařadit ji můžete i v jiné podobě. Například si udělejte salát s tuňákem nebo pomazánku na chleba.

 

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit uhlířinu (havířinu) | recept
Jak uvařit uhlířinu (havířinu) | recept
Havířina | recept. Havířina nebo také uhlířina je staročeský pokrm, který si prý připravovali uhlíři pálící v brdských lesích dřevěné uhlí. Je to pokr…
Jak upéct pizzu z polenty | recept
Jak upéct pizzu z polenty | recept
Jak upéct pizzu z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.