Jak připravit lososa s bazalkovým máslem | recept
Losos s bazalkovým máslem | recept. Losos je, stejně jako ostatní ryby, zdravá potravina. Tuky v něm obsažené, zejména omega-3 mastné kyseliny, jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Působí například jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Podle následujícího receptu připravíme celkem jednoduše zdravé a chutné jídlo.
Co je potřeba
- 1 porce lososa
- 2 lžíce másla
- ½ limetky (nebo citronu)
- bazalka čerstvá (nebo sušená)
- sůl
Krok 1
Připravíme si lososa. Lososa pokapeme limetkovou šťávou nebo šťávou z citronu, pokud nemáte limetku. Poté lososa osolíme a dáme do lednice. V lednici necháme cca ½ hodiny odležet.
Krok 2
Na pánev dáme větší část másla a rozehřejeme ho. Pak vložíme lososa a pečeme. Lososa vkládáme na pánev nejprve kůží dolů. Pečeme cca 4–5 minut a poté porci obrátíme a pokračujeme v pečení. I druhou stranu pečeme cca 4–5 minut.
Lososa pečeme tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové.
Krok 3
Během pečení si nakrájíme bazalku. Nakrájenou bazalku utřeme se zbylým kouskem másla. Připraveným bazalkovým máslem lososa ještě před dopečením potřeme.
Krok 4
Hotového upečeného lososa můžeme podávat například s vařeným bramborem a doplnit zeleninovou přílohou.
- Ryby zařazujte do svého jídelníčku minimálně dvakrát týdně. Obsahují nejen výše zmiňované omega-3 mastné kyseliny, ale také například jód.
- Abyste dodrželi doporučení jíst rybu 2x týdně, nemusíte jíst pouze rybu pečenou. Zařadit ji můžete i v jiné podobě. Například si udělejte salát s tuňákem nebo pomazánku na chleba.