Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct taštičky z listového těsta se špenátem | recept

Jak upéct taštičky z listového těsta se špenátem | recept

Taštičky z listového těsta se špenátem | recept. Listové těsto je v kuchyni univerzálně použitelné. Dají se z něj vytvářet jak slané tak i sladké pochoutky. Oblíbené jsou taštičky s rozličnými náplněmi. Zkuste si upéct třeba ty se špenátem a sýrem podle následujícího receptu. Recept můžete vylepšit sezamovými semínky nebo drcenými vlašskými ořechy, kterými posypete taštičky před upečením v troubě.

Co je potřeba

  • 500 g listového  těsta
  • 450 g  špenátu
  • 1 menší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného sýru
  • sůl
  • 100 g šunky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • trochu oleje
1

Špenát operte, spařte a rozsekejte. V pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm drobně pokrájenou cibulku. Zaprašte hladkou moukou, promíchejte a zřeďte mlékem. Vyšlehejte hladkou omáčku a povařte ji asi 10 minut. Pak osolte, okořeňte rozetřeným česnekem a přidejte vejce s nastrouhaným sýrem. Nechte sýr rozpustit, směs odstavte a nechte vychladnout.

2

Listové těsto připravte podle návodu (recept na domácí listové těsto naleznete zde: Jak udělat domácí listové těsto | recept) nebo kupte polotovar. (Chcete-li si práci usnadnit ještě více, kupte již hotové listové plátky.) Těsto rozválejte a nožem nebo rádlem vykrájejte obdélníky nebo čtverce, záleží na tom, jaký tvar má šunka. Do středu každého dílu položte plátek šunky a na ni rozetřete špenátovo-sýrovou směs.

3

Taštičky přeložte v polovině a jejich okraje pevně přimáčkněte třeba pomocí vidličky. Taštičky pokládejte na plech vyložený papírem na pečení. Jejich povrch potřete rozšlehaným vajíčkem nebo jen bílkem. Pak na několika místech špejlí shora propíchněte, aby měla kudy unikat pára a taštičky nepopraskaly. Díky těmto otvorům těsto nezvlhne a bude i po vychladnutí krásně křehké.

4

Plech vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a dozlatova pečivo upečte. Chutnají stejně dobře teplé i studené.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.