Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit lehčí zelňačku | recept

Jak připravit lehčí zelňačku | recept

Lehčí zelňačka | recept. Horká zelňačka bezesporu patří mezi nejlepší způsoby, jak se zahřát. Pokud zrovna hubnete, můžete vyzkoušet dietnější verzi zelňačky podle našeho receptu. Postup přípravy i tip, jak si lehčí zelňačku uvařit bez masa, najdete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • 200 g kvalitní klobásy (s co nejvyšším obsahem masa) – můžete nahradit dietnější kvalitní šunkou nebo libovým uzeným masem
  • 1 malá cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 3 brambory
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, majoránka, libeček, bobkový list, mletá paprika, případně další druhy koření
  • 1 kelímek bílého jogurtu či zakysané smetany
1

Syrové a šetrně tepelně upravené kysané zelí obsahuje velké množství vlákniny a vitamínu C. Dále v něm nalezneme vitamíny skupiny B, ale i draslík, vápník, zinek či železo a mnoho dalších cenných látek.

Správně připravené kysané zelí může být vhodnou součástí dietního jídelníčku. Navíc mimo jiné podporuje metabolismus sacharidů, podporuje trávení, posiluje obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak, pomáhá čistit organismus, uvolňuje a zlepšuje náladu.

2

A jaký je postup?

V rozpáleném hrnci opečeme nadrobno nakrájenou klobásu, přidáme najemno nakrájenou cibuli a osmažíme. Poté vmícháme na kousky pokrájené brambory, směs osolíme, okořeníme a dochutíme bylinkami. Nakonec vše zalijeme zeleninovým vývarem nebo horkou vodou.

3

Vaříme asi 10 minut na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Potom přidáme kysané zelí a uvaříme jej doměkka. Z polévky vyjmeme bobkový list a přilijeme kysanou smetanu či bílý jogurt (ten je dietnější). Polévku případně dochutíme.

4

Zelňačku podáváme se lžící kysané smetany.

5

Místo klobásy či masa můžete použít třeba smažený či uzený tempeh nebo tofu.

Tipy

  • Zelňačku nechte nejlépe rozležet alespoň do druhého dne.
  • Recept je přirozeně bezlepkový, pokud použijete opravdu kvalitní klobásu.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit fazolkovou polévku | recept
Jak uvařit fazolkovou polévku | recept
Fazolková polévka | recept. Fazolková polévka je další z takzvaných svačinových polévek. Je velmi chutná a natolik sytá, že už další chod nepotřebujem…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.