Jak připravit lehčí zelňačku | recept
Lehčí zelňačka | recept. Horká zelňačka bezesporu patří mezi nejlepší způsoby, jak se zahřát. Pokud zrovna hubnete, můžete vyzkoušet dietnější verzi zelňačky podle našeho receptu. Postup přípravy i tip, jak si lehčí zelňačku uvařit bez masa, najdete v následujícím článku.
Co je potřeba
- 200 g kvalitní klobásy (s co nejvyšším obsahem masa) – můžete nahradit dietnější kvalitní šunkou nebo libovým uzeným masem
- 1 malá cibule
- 500 g kysaného zelí
- 3 brambory
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl, pepř, majoránka, libeček, bobkový list, mletá paprika, případně další druhy koření
- 1 kelímek bílého jogurtu či zakysané smetany
Syrové a šetrně tepelně upravené kysané zelí obsahuje velké množství vlákniny a vitamínu C. Dále v něm nalezneme vitamíny skupiny B, ale i draslík, vápník, zinek či železo a mnoho dalších cenných látek.
Správně připravené kysané zelí může být vhodnou součástí dietního jídelníčku. Navíc mimo jiné podporuje metabolismus sacharidů, podporuje trávení, posiluje obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak, pomáhá čistit organismus, uvolňuje a zlepšuje náladu.
Tipy
- Zelňačku nechte nejlépe rozležet alespoň do druhého dne.
- Recept je přirozeně bezlepkový, pokud použijete opravdu kvalitní klobásu.
Diskuze k článku