Jak připravit květákovou polévku s rukolovými krutony | recept
Květáková polévka | recept. Květák je v české kuchyni jako doma, i přesto, že jde o velice sezónní surovinu. Láska ke smaženému květáku je velké většině českého národa vlastní, ale květák si zaslouží více pozornosti. Lze ho využít i v mnoha jiných podobách. Květáková polévka sice nepatří k velkým překvapením, ale s tímto receptem můžete obyčejnou polévku, kterou zná každý, oživit a zpestřit. Základem je samozřejmě vařený květák, který je doplněn brambory, kořenovou zeleninou, ale hlavně ho korunují lahodné krutony. Ty jsou ozvláštněny rukolou, která dodá obyčejné opečené housce či chlebu na ostrosti a zajímavosti.
Co je potřeba
Na polévku budeme potřebovat:
1 malý květák
2 brambory
2 mrkve
1 cibuli
2 lžíce rostlinného oleje
4 lžíce zakysané smetany
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř na dochucení
Na rukolové krutony si přichystejte:
velkou hrst rukolových listů
2 rohlíky (mohou být i tmavé či celozrnné)
trochu rostlinného oleje či trochu másla
sůl dle chuti
Nejprve si připravíme rukolové krutony, lze je připravit i s větším časovým předstihem. Jen je musíte uchovávat v uzavřené nádobě, jinak zvlhnou a nezůstanou krásně křupavé. Připravíme si rukolu, nasekáme ji nadrobno, nasypeme na velký talíř nebo plech potažený pečicím papírem a necháme uschnout, v teplejších částech roku ji můžeme takto sušit na slunci. Poté nakrájíme rohlíky na kostičky. Na větší pánvi rozehřejeme olej či máslo a přisypeme rohlíky, za častého míchání pečeme dozlatova. Stáhneme z plamene, přisypeme rukolu a promícháme.
Na polévku si omyjeme veškeré suroviny a nakrájíme je na kostičky. V hlubším hrnci rozehřejeme olej a jako první nasypeme cibuli. Necháme ji zesklovatět a postupně přidáváme zbylou zeleninu, krátce orestujeme. Poté všechno zalijeme vodou tak, aby byla veškerá zelenina potopena.
Květákovou polévku následně přivedeme k varu a vaříme přibližně po dobu 20 minut do změknutí zleleniny (délka závisí na velikosti zeleninových kostek). Když je zelenina uvařená, přidáme trochu muškátového oříšku a osolíme a opepříme podle vlastní chuti.
Ponorným mixérem polévku promixujeme, přidáme zakysanou smetanu a ještě krátce mixujeme na hladký krém. Květákovou polévku rozdělíme na talíře, posypeme ji rukolovými krutony a podáváme. Přeji dobrou chuť!
Diskuze k článku