Jak připravit krkonošské kyselo | recept
Krkonošské kyselo | recept. Kyselo není kyselé, to jen Trautenberk v Krkonošských pohádkách „prudil“. Správné krkonošské kyselo má lehce navinulou chlebovou vůni, a po chlebu také trochu chutná. Také voní houbami, kmínem a čerstvými vajíčky na másle. Pravé krkonošské kyselo se vaří z chlebového kvásku. Přinášíme recept, jak uvařit krkonošské kyselo – hutnou krajovou polévku – i v kterémkoliv jiném regionu.
Co je potřeba
Na pravé krkonošské kyselo potřebujete tyto suroviny:
- 200 – 300 g žitného chlebového kvásku
- 250 čerstvých hub nebo 10 g (větší hrst) sušených hub
- 1 malá cibulka
- 4 – 6 vajíček
- brambory ve slupce
- sůl, kmín, případně smetana
Základem krkonošského kysela je chlebový kvásek. V oblastech Orlických hor, Rýchor, Krkonoš a Jizerských hor (včetně podhůří) se chlebový kvásek běžně prodává (už navážený, někdy v sáčku, někdy v krabičce). K mání je v potravinářských obchodech, v bufetech a pekárnách. V některých městech se kvásek prodává jen v určité dny. Na rozdíl od jiných regionů personál v tamějších obchodech ví, co zákazník míní, když poptává kvásek. V jiných oblastech je třeba zajít do pekárny nebo do firemní prodejny nějakého pekařství, domluvit se a kvásek si objednat. Někdy to je trochu problém. Zakoupený kvásek v ledničce dva tři dny vydrží.
Do dvou litrů vody dáme vařit pokrájené čerstvé nebo sušené houby (podle sezony), lžíci soli a půl lžičky drceného kmínu. Uvaříme je do měkka.
Do jiného hrnce dáme vařit omyté brambory ve slupce.
Houbový vývar s kváskem volným varem prováříme asi deset patnáct minut. Mícháme, aby se ode dna nepřipálil. Je-li polévka příliš hustá (až kašovitá), přidáme trochu vody. Ochutnáme a případně přisolíme. V některých rodinách na závěr přidají trochu smetany.
Cibulku nasekáme nadrobno a na másle osmažíme dozlatova. Rozklepneme a usmažíme na ní vajíčka, na jednu porci počítáme jedno. Usmažená vajíčka dáme na talíři doprostřed porce. Někde je zvyk smažená vajíčka přímo vmíchat do hotového krkonošského kysela.
Tipy
Chlebový kvásek si můžeme připravit sami z žitné mouky a vody (viz naše stránka Jak připravit chlebový kvásek).
Varování
Do pravého krkonošského kysela nepatří žádné jiné koření. Ani není radno "vylepšovat" je nějakým experimentem. Výsledek možná bude k jídlu (nebo i chutný), ale už to nebude krkonošské kyselo.
Diskuze k článku