Jak připravit jablečné polotovary na zimu | recepty na zpracování jablek
Jak připravit jablečné polotovary na zimu | recepty na zpracování jablek. Vrcholí sklizeň jablek, a tak se vám mohou hodit osvědčené recepty na jejich zpracování s minimální investicí a to jak časovou, tak finanční. Hotové polotovary se budou hodit v zimě na ovocné koláče, buchty, přesnídávky a jiné jablečné pochoutky. Zpracujete tak i jablka, která se nehodí na delší uskladnění – potlučená, červivá nebo jinak poškozená. V žádném případě však plody nesmějí být nahnilé a vykrájené!
Co je potřeba
viz jednotlivé kroky
3 kg jablek, 700–1000 g krupicového cukru
Jablka nakrájejte na plátky, promíchejte s cukrem a nechte 24 hodin stát. Z jablek se uvolní šťáva, ve které plátky jablek pomalu vařte dokud nejsou sklovité až průhledné (alespoň část, nemusí být všechny). Jablka napěchujte do sklenic tak, aby na povrchu byla jablečná šťáva. Zavařujte 15 minut při 90 °C.
jablka, na litr vody z jablek přidejte 300 g krupicového cukru
Jablka nakrájejte na malé kousky a vhoďte je do vroucí vody. Jakmile začne voda s jablky znovu vřít, odměřte 2 minuty a jablka vyberte děrovanou lžící. Naplňte jimi sklenice, občas s ní klepněte o stůl, aby se jablka poskládala a vešlo se jich více. Zalijte horkým sirupem. Sirup připravte z vody, ve které se jablka vařila. Na 1 l vody přidejte 300 g cukru a nechte dobře rozpustit. Zavařujte 20 minut při 80 °C.
jablka, jablečná šťáva (mošt)
Jablka blanšírujte 2 minuty ve vroucí vodě, naskládejte do sklenic a zalijte horkou jablečnou šťávou o teplotě asi 90–95 °C. Nemusíte přidávat žádný cukr, sterilujte 30 minut při 80 °C.
Jablečnou šťávu (mošt) připravíte snadno doma z méně kvalitních jablek, nehodících se na uskladnění.
jablka, ostružinová nebo rybízová šťáva
Čtvrtky jablek naskládejte do sklenic tak, aby byly zcela pod hladinou a šťáva byla ještě 1–2 cm nad nimi. Sterilujte 25–30 minut při 100 °C. Takto zavařená jablka se hodí na ovocné koláče, stačí je při pečení posypat cukrem a ze šťávy udělat za pomoci škrobové moučky krém.
jablka, krupicový cukr
Jablka nastrouhejte na tenké plátky nebo hrubé nudličky. Napěchujte je do tří čtvrtin sklenice o objemu 700 ml. Nahoru nasypte 50 g cukru a zavařte při 100 °C 25 minut. Jablka před strouháním oloupejte, slupku usušte a přidejte k šípkům na čaj. Takto připravená jablka jsou ideální na záviny z listového těsta.
Varování
Ve všech uvedených receptech se z jablek odstraňuje jádřinec.
Diskuze k článku