Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na jablečný nepečený dort se zakysanou smetanou | recept

Jak na jablečný nepečený dort se zakysanou smetanou | recept

Jablečný nepečený dort se zakysanou smetanou | recept. Jablečný dort je klasikou, která nikdy neomrzí. Pokud už jste na tento nepečený dort v záplavě různých módních receptů, exotických surovin a neobvyklých chuťových kombinací zapomněli, připomeňte si ho s námi v následujícím receptu. Výhodou je, že s minimem surovin vykouzlíte snadno výtečný moučník a to nejen přímo v sezóně, jablka vydrží při správném skladování velmi dlouho. Navíc v tomto dortu zpracujete i ta jablka, která už pozbyla své původní krásy. Piškoty se postarají o korpus, jablečný pudink dort skvěle zpevní. Zakysaná smetana nakonec zase zajistí skvělý estetický ale i chuťový efekt.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat

  • 1 kg jablek 
  • 2 vanilkové pudinky
  • cca 3 dcl vody
  • 3 lžíce cukru
  • 1 balíček piškotů
  • 1 zakysanou smetanu
  •  1 lžíci (třtinového) moučkového cukru
  • kakao na poprášení
1

V prvním kroku je třeba si oloupat všechna jablka. Jádřinců je nezbavujeme, je to zbytečná práce. Dužinu pak jednoduše z celého jablka ostrouháme na hrubo do většího kastrolu. Podlijeme trochou vody, tak maximálně 2 deci, záleží i na šťavnatosti jablek, čím moučnatější, tím je samozřejmě třeba více vody přilít. Přiklopíme pokličkou, přivedeme k varu. Krátce asi do pěti minut jablka povaříme. 

2

Mezitím si ve zbylé vodě rozmícháme pudinky s cukrem. Do vroucích jablek, nalijeme pudink a důkladně zamícháme. Jakmile směs začne houstnout, stáhneme z plamene. Necháme krátce chladnout.

3

Mezitím si dno dortové formy vyložíme piškoty. Poté na ně nalijeme asi polovinu jablečného pudinku, rozetřeme do roviny a přidáme další vrstvu piškotů. Na ně nalijeme zbylý pudink a opět uhladíme povrch. 

4

Necháme zchladnout a poté přesuneme do lednice, kde necháme dort zcela ztuhnout. Nakonec rozmícháme zakysanou smetanu s trochou moučkového cukru, pokud chcete použít třtinový a nemáte ho v moučkové variantě, nasypte trochu do mlýnku na kávu a rozemelte do požadované jemnosti. Ochucenou zakysanou smetanu rozetřeme na vrch dortu. Posypeme kakaem dle své fantazie a necháme ještě krátce tuhnout. Dort asi po dvou hodinách vyjmeme z lednice, odstraníme opatrně okraj formy, krájíme na řezy a podáváme. Ať vám chutná!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na želé z kiwi | recept
Jak na želé z kiwi | recept
Želé z kiwi | recept. Kiwi je u nás v zimě poměrně snadno dostupné ovoce. Jeho cena sice nenahrává mohutné konzumaci, ale jak se říká, na zdraví…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.