Jak na jablečný nepečený dort se zakysanou smetanou | recept
Jablečný nepečený dort se zakysanou smetanou | recept. Jablečný dort je klasikou, která nikdy neomrzí. Pokud už jste na tento nepečený dort v záplavě různých módních receptů, exotických surovin a neobvyklých chuťových kombinací zapomněli, připomeňte si ho s námi v následujícím receptu. Výhodou je, že s minimem surovin vykouzlíte snadno výtečný moučník a to nejen přímo v sezóně, jablka vydrží při správném skladování velmi dlouho. Navíc v tomto dortu zpracujete i ta jablka, která už pozbyla své původní krásy. Piškoty se postarají o korpus, jablečný pudink dort skvěle zpevní. Zakysaná smetana nakonec zase zajistí skvělý estetický ale i chuťový efekt.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 kg jablek
- 2 vanilkové pudinky
- cca 3 dcl vody
- 3 lžíce cukru
- 1 balíček piškotů
- 1 zakysanou smetanu
- 1 lžíci (třtinového) moučkového cukru
- kakao na poprášení
V prvním kroku je třeba si oloupat všechna jablka. Jádřinců je nezbavujeme, je to zbytečná práce. Dužinu pak jednoduše z celého jablka ostrouháme na hrubo do většího kastrolu. Podlijeme trochou vody, tak maximálně 2 deci, záleží i na šťavnatosti jablek, čím moučnatější, tím je samozřejmě třeba více vody přilít. Přiklopíme pokličkou, přivedeme k varu. Krátce asi do pěti minut jablka povaříme.
Necháme zchladnout a poté přesuneme do lednice, kde necháme dort zcela ztuhnout. Nakonec rozmícháme zakysanou smetanu s trochou moučkového cukru, pokud chcete použít třtinový a nemáte ho v moučkové variantě, nasypte trochu do mlýnku na kávu a rozemelte do požadované jemnosti. Ochucenou zakysanou smetanu rozetřeme na vrch dortu. Posypeme kakaem dle své fantazie a necháme ještě krátce tuhnout. Dort asi po dvou hodinách vyjmeme z lednice, odstraníme opatrně okraj formy, krájíme na řezy a podáváme. Ať vám chutná!
Diskuze k článku