Cuketová směs na topinky | recept. Dostali jste cuketu a nevíte co s ní? Nebo patříte k nadšeným zahrádkářům a pěstujete je sami? Ať tak či tak, za čas se cukety připravené jako bramborák nebo cuketová buchta „přejí“ a je čas zkusit něco nového. Podělím se s vámi o recept, který si zamilujete a cukety vám nebudou stačit. Nevím, kdo recept na tuto směs vymyslel, ani odkud pochází. Vím jen jedno, opravdu se povedl.
Co je potřeba
1,5 kg cukety
4 větší cibule
6 velkých stroužků česneku
2 lžíce vinného octa
400 g rajčatového protlaku nebo loupaných rajčat v plechovce
3 kávové lžičky soli
3 polévkové lžíce krupicového cukru
pálivá paprika podle chuti
5 polévkových lžic worcesterské omáčky
125 ml olivového oleje
1
Na přípravu této směsi potřebujete cuketu. Nevadí ani zapomenutá, přerostlá cuketa ze zahrádky. Cuketu vypěstovanou doma nemusíte loupat, slupka změkne a dodá pěkný barevný akcent hotovému výrobku. Vnitřní měkkou část také neodstraňujte, pokud tam nejsou tvrdá semena. Cuketu z obchodu raději oloupejte.
2
Připravte si suroviny potřebné k vaření. Cibuli oloupejte a pokrájejte na proužky, česnek a pálivou papriku na kousky. Feferonky můžete přidat sušené, jestliže nemáte čerstvou pálivou papriku. Cuketu nakrájejte na tenčí hranolky.
3
Na olivovém oleji zpěňte proužky cibule a pokrájený česnek. Přidejte nakrájenou cuketu a asi 3 minuty míchejte při vysoké teplotě. Cuketu po přidání na pánev osolte.
4
Přidejte všechny ostatní suroviny, promíchejte a dejte do pekáče s vyšším okrajem. Zbývající dobu se směs bude zapékat v troubě při teplotě 200 °C. U trouby nechte lehounce pootevřená dvířka, aby odcházela přebytečná vlhkost a směs se zahustila. Občas směs na pekáči promíchejte.
5
Po zhoustnutí plňte do sklenic a sterilujte při teplotě 80 °C po dobu 20 minut. Před podáváním promíchejte s tvrdým sýrem nebo uzeninou a zapečte na toastu nebo topince. Směs je také možné přidat pod maso nebo k těstovinám.
Jak zpracovat nadbytek salátových okurek | tipy. Zahrádkáři to jistě znají – když na jaře vysadí jen několik sazenic okurek pro vlastní potřebu, neuro…
Jak zapéct cukety plněné ricottou, špenátem a fetou | recept. Výtečné a lety ověřené spojení smetanové ricotty, jemného špenátu a výrazného sýru oslňu…
Diskuze k článku