Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bezmasý „pastýřský koláč“ | recept

Jak připravit bezmasý „pastýřský koláč“ | recept

Bezmasý „pastýřský koláč“ | recept. Pastýřský koláč známý také pod názvem Shepherd´s pie, pochází již podle názvu z Anglie. Tradičně se připravuje z hovězího masa, pokud však z nějakého důvodu maso nejíte nebo si chcete pro zajímavost upéct bezmasou verzi, máme pro Vás ověřený recept. Zkuste si připravit bezmasý „pastýřský koláč“ z tofu. Postup najdete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • 1 balení tofu (uzené, přírodní nebo klidně marinované)
  • 1 malá cibule
  • 3 větší rajčata
  • 1 malá cuketka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 1/2 lžičky worcesterové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 6 velkých brambor
  • 200 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 žloutek
  • Sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
1

Nejprve oloupeme brambory, omyjeme je a nakrájíme na menší kousky. Poté je klasicky uvaříme v osolené vodě do měkka, přidáme máslo, přilijeme teplé mléko a vše rozmixujeme. Bramborovou kaši podle chuti dosolíme a nakonec vmícháme žloutek.

2

Mezitím, co se vaří brambory, nakrájíme cibuli najemno. Tofu, cuketu a rajčata pokrájíme na kousky.

3

Na olivovém oleji osmažíme cibuli, přidáme tofu a opečeme jej ze všech stran. Následně přidáme cuketu, rajčata a rajčatové pyré a vše za občasného míchání dusíme, dokud se neodpaří většina tekutiny.

4

Směs ochutíme solí, pepřem, worcesterovou omáčkou, čerstvými bylinkami a prolisovaným česnekem. Nakonec můžeme kousky zeleniny a tofu rozmixovat a směs případně zahustit trochou špaldové mouky. Směs potom nalijeme do zapékací misky či formy a rovnoměrně ji rozetřeme.

5

Na ni pak navrstvíme připravenou bramborovou kaši, opět ji důkladně rozetřeme a případně dozdobíme vidličkou.

6

Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme jej asi 30 minut.

Tipy

  • Recept můžete obměnit podle toho, co zrovna máte doma. Místo tofu neváhejte použít tempeh, květák apod.
  • Cuketu můžete nahradit třeba mrkví, petrželí či pastiňákem.
  • Bramborovou kaši je možné před zapékáním posypat strouhaným parmezánem nebo jiným sýrem.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit cuketové tacos | recept
Jak připravit cuketové tacos | recept
Cuketové tacos | recept. Tacos jsou malé mexické tortilly plněné mletým masem či jinými náplněmi. Tacos si můžete připravit ve zdravější variantě z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.