Jak připravit bezmasý „pastýřský koláč“ | recept
Bezmasý „pastýřský koláč“ | recept. Pastýřský koláč známý také pod názvem Shepherd´s pie, pochází již podle názvu z Anglie. Tradičně se připravuje z hovězího masa, pokud však z nějakého důvodu maso nejíte nebo si chcete pro zajímavost upéct bezmasou verzi, máme pro Vás ověřený recept. Zkuste si připravit bezmasý „pastýřský koláč“ z tofu. Postup najdete v následujícím článku.
Co je potřeba
- 1 balení tofu (uzené, přírodní nebo klidně marinované)
- 1 malá cibule
- 3 větší rajčata
- 1 malá cuketka
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 1/2 lžičky worcesterové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 6 velkých brambor
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- 1 žloutek
- Sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
Krok 1
Nejprve oloupeme brambory, omyjeme je a nakrájíme na menší kousky. Poté je klasicky uvaříme v osolené vodě do měkka, přidáme máslo, přilijeme teplé mléko a vše rozmixujeme. Bramborovou kaši podle chuti dosolíme a nakonec vmícháme žloutek.
Krok 2
Mezitím, co se vaří brambory, nakrájíme cibuli najemno. Tofu, cuketu a rajčata pokrájíme na kousky.
Krok 3
Na olivovém oleji osmažíme cibuli, přidáme tofu a opečeme jej ze všech stran. Následně přidáme cuketu, rajčata a rajčatové pyré a vše za občasného míchání dusíme, dokud se neodpaří většina tekutiny.
Krok 4
Směs ochutíme solí, pepřem, worcesterovou omáčkou, čerstvými bylinkami a prolisovaným česnekem. Nakonec můžeme kousky zeleniny a tofu rozmixovat a směs případně zahustit trochou špaldové mouky. Směs potom nalijeme do zapékací misky či formy a rovnoměrně ji rozetřeme.
Krok 5
Na ni pak navrstvíme připravenou bramborovou kaši, opět ji důkladně rozetřeme a případně dozdobíme vidličkou.
Krok 6
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme jej asi 30 minut.
- Recept můžete obměnit podle toho, co zrovna máte doma. Místo tofu neváhejte použít tempeh, květák apod.
- Cuketu můžete nahradit třeba mrkví, petrželí či pastiňákem.
- Bramborovou kaši je možné před zapékáním posypat strouhaným parmezánem nebo jiným sýrem.