Přejít k hlavnímu obsahu

Jak oslavit Den pekingské kachny, který bude 18. ledna? Nejlepším kachním jídlem

17. Leden 2025
pečená kachna

Ať už Den pekingské kachny znáte, nebo o něm slyšíte zcela poprvé, vězte, že je s námi už od 14. století, kdy tato tradice vznikla. Slavíme jej 18. ledna a ti, kteří mají rádi „dny speciálních pokrmů“ si jej do kalendářů dávno zapsali. Letos vychází na sobotu, což je skvělá příležitost koupit si kachnu a připravit si ji tak, aby vám zaručeně chutnala. Anebo vyzkoušet jinou dobrotu, kterou ocení každý gurmán.

Kachna pečená přes noc

Výborným způsobem, jak si připravit jednoduše a naprosto výborně kachnu, je nechat ji péct v noci. Pokud ji chcete podávat ke sváteční večeři, tak pečení zahájíte ráno. Kachna se jednoduše peče cca 12 hodin a zvládne to i úplný začátečník. Výsledek je přitom naprosto luxusní.

Suroviny

  • 1 Kachna cca 2kg
  • Mléko
  • Sůl
  • Kmín
  • Med

Postup

Kachnu umyjeme, zbavíme zbytků peří, osolíme zvenku i zevnitř, posypeme kmínem a vložíme do pekáče břichem dolů. K ní nalijeme mléko, zaklopíme vrchní část pekáče a necháme péct v troubě po dobu 7 hodin při 90 °C. S výpečkem v průběhu pečení smícháme med a kachnu tímto opakovaně např. po hodině potíráme. Po sedmi hodinách pečení zvýšíme teplotu v troubě na 120 °C a na poslední hodinu teplotu ještě zvýšíme.

Ke kachně můžete podávat červené zelí, bílé zelí, ale také zelí z jakékoli jiné zeleniny, knedlík, netradiční, ale chutnou přílohou jsou i lokše, mnoho strávníků si pochutná na opečených bramborách s kachnou, bramborovou kaší nebo plněnými bramborovými knedlíčky. Nebojte se ani kyselých typů omáček z ovoce, např. švestkovou, pomerančovou nebo rybízovou.

Vyzkoušejte i kachní polévku "kaldoun"

Polévka je grunt, jak říkávaly naše prababičky. I z kachny lze uvařit výtečnou a vydatnou polévku. Potřebujete přitom jen pár surovin, které není těžké sehnat. Jde především o kořenovou zeleninu, koření, husí či kachní krky a vnitřnosti. Celý recept na husí či kachní polévku „kaldoun“ najdete tady: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-husi-nebo-kachni-polevku-kaldoun-recept.html.

Užijte si Den pekingské kachny. Připravte si domácí paštiku z jater, upečte kachnu či uvařte polévku. Pochutná si celá rodina nebo účastníci oslavy.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.