Jak na tradiční postní pučálku – naklíčený smažený hrách
Pučálka je tradiční postní jídlo z naklíčeného hrachu, které je známé už od středověku. Prodávaly ji na jarmarcích babky pučálnice v předvelikonočním období půstu. Jídlo je to díky klíčkům zdravé, plné vitamínů A, B a C a jako stvořené pro jarní dny. Tradičně se podávalo opražené na sucho v době postní, omaštěné po zbytek roku, se solí a pepřem či dokonce na sladko. Jeho příprava sice zabere asi 3 dny, ale naše trpělivost bude odměněna zdravým a chutným zobáním a dobrým pocitem z následování tradice.
Co je potřeba
- suchý celý neloupaný zelený hrách (půlený, loupaný a starý hrách nevyklíčí)
- zavařovací sklenici
- potravinářškou fólii nebo plátěnou utěrku
- tuk na smažení
- sůl, pepř, případně další suroviny dle receptů níže
Pučálka se jedla nejen před Velikonocemi, kdy je podle ní dokonce nazvaná třetí z šesti postních nedělí, ale i na Štědrý večer, kde měl hrách na sváteční tabuli své místo v mnoha podobách. Ženy ji jedly také při draní peří, muži při besedách. Dnes si ji můžeme dopřát třeba jako pamlsek místo bramborových chipsů.
Postup přípravy:
1. den: Hrách přebereme, propláchneme a dáme do velké zavařovací sklenice. Zalejeme vodou tak, aby hrách 2x převyšovala a necháme přes noc nebo až 24 hodin stát při pokojové teplotě.
2. den: Vodu slejeme, hrách propláchneme a necháme jej ve sklenici tak, aby na dně nebyla voda. Hrách nesmí vyschnout, musí být stále vlhký, proto sklenici překryjeme potravinářskou fólií s několika dírkami nebo prodyšnou utěrkou. Pokud by hrách stál ve vodě, začal by zahnívat a zapáchat a museli bychom jej vyhodit. Naopak zaschlý hrách by nevyklíčil. Necháme opět stát při pokojové teplotě 24 hodin a 3-4x denně proplachujeme vlažnou vodou. Hrách můžeme vysypat na sítko, propláchnout, vrátit zpět do sklenice a vždy zakrýt fólií.
3. den: Proplachování opakujeme, dokud se neobjeví asi 1 cm dlouhé klíčky. Poté můžeme přistoupit k tepelné úpravě:
Postní verze: Naklíčený hrách opražíme na sucho na pánvi dokud nezezlátne, osolíme a opepříme.
Verze s tukem: Napučený hrách osmažíme na sádle, másle nebo oleji dozlatova a dokřupava, osolíme a opepříme.
Na sladko podle středověké kuchařky: Po osmažení na tuku opepříme a osladíme medem.
Jako salát: Syrový naklíčený hrách můžeme upravit i jako salát s klasickou octovou zálivkou a olejem.
Diskuze k článku