Jak připravit marinovaná vejce | recept
Marinovaná vejce | recept. Natvrdo vařená vejce v pikantním nálevu mají prý původ v Anglii, kde se podávají v hospůdkách k pivu. V naší rodině se tato nakládaná vejce dělala často. Je to rychlá svačina, předkrm nebo ozdoba salátů. Marinovaná vejce v lednici vydrží 10 dní, víc nemám vyzkoušeno, vždy se snědly. Koření a suroviny do nálevu je možné kombinovat dle osobních preferencí. Někomu vyhovuje pikantní chuť, tak si přidá chilli papričky, jinému zase různé koření, bylinky, zelenina. Nakládaná vejce hezky naaranžovaná ve sklenici jsou i vítaným tzv. jedlým dárkem.
Co je potřeba
- natvrdo vařená vejce
Na nálev:
- 3 dl vody
- 1,5 dl octa 8%
- bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 3 kuličky jalovčinek (lze vynechat)
- 2 kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička hořčičných semínek
Na zdobení:
- paprika pokrájená na proužky
- kolečka cibule
- větvička rozmarýnu nebo jiné aromatické bylinky
Uvařená a oloupaná vejce propícháme několikrát špejlí. Dělá se to proto, aby nálev snadněji pronikl do vajíčka a vejce se lépe v nálevu rozleželo. Připravíme si suroviny potřebné k aranžování do sklenice. Suroviny si vybereme podle své chuti. Hodí se barevná paprika, pálivé papričky, česnek, větvičky bylinek, papriková pasta, někomu chutná i česnek.
Tipy
Takto naložená vejce se dají použít i např. k čočce místo obvyklé uzeniny.
Diskuze k článku