Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat šípky | recept na šípkový sirup, olej a likér

Jak zpracovat šípky | recept na šípkový sirup, olej a likér

Šípky právě dozrávájí a je jich plno všude kolem nás. Využijte jejich léčivých účinků a natrhejte si šípky do zásoby. Šípky obsahují velké množství vitamínů a působí preventivně proti infekcím a nachlazení, což se v podzimním období skvěle hodí. V následujícím článku Vám ukážeme několik tipů, jak šípky zpracovat a uchovat je na zimu.

Co je potřeba

Pro výrobu šípkového sirupu potřebujeme:

  • 1 díl šípků
  • 2 díly vody
  • 1,5 dílu třtinového cukru
  • citronová šťáva dle chuti

Co budeme potřebovat na šípkový olej:

  • zralé ale tvrdé plody šípku
  • kvalitní rostlinný nejlépe za studena lisovaný olej
  • uzavíratelnou sklenici

Co je potřeba na šípkový likér:

  • 200 g šípků
  • 100 g třtinového cukru
  • 0,5 l alkoholu
  • 0,4 l převařené vody
1

Šípky jsou plody šípkové růže, které obsahují velké množství vitamínu C, ve 100 g dužiny najdeme 200 až 500 mg vitamínu C, což je skoro 10x větší množství vitamínu C než u citronů. Dále v nich najdeme vitamíny A, K, B1, B2 a B3, vápník, hořčík, fosfor, draslík a další látky. Šípky posilují obranyschopnost organizmu, detoxikují tělo, jsou zdrojem antioxidantů, působí proti podzimní a jarní únavě, mají močopudné účinky, jsou tedy vhodné i při zánětech močových cest a ledvin.

2

Šípky trháme nejlépe za suchého a slunečného počasí. Pro výrobu džemu či sirupu můžeme použít i měkké plody přešlé prvními mrazíky.

A jak šípky zpracovat?

  • Šípkový sirup

Plody šípku omyjeme a rozdrtíme je v mixéru. Zalijeme je vodou a necháme odstát do druhého dne.

3

Druhý den vše v hrnci zahřejeme na mírném ohni, nevaříme, abychom nezničili vitamíny. Poté tekutinu přecedíme přes plátýnko a vmícháme cukr a citronovou šťávu.

4

Sirup přelijeme do čistých lahví a skladujeme jej v chladu. Používáme ho ke slazení mírně vychladlého čaje nebo k ochucení vody.

5
  • Šípkový olej

Zralé plody šípku omyjeme, osušíme, vložíme je do uzavíratelné sklenice zhruba do 1/3 a zalijeme kvalitním, nejlépe za studena lisovaným olejem (např. olivovým, mandlovým, slunečnicovým). Sklenici necháme stát na slunečném místě a každý den ji protřepeme. Asi po měsíci olej přecedíme. Šípkový olej můžeme používat samostatně (stačí pár kapek oleje aplikovat na odlíčenou a vyčištěnou pleť nebo klidně na pokožku celého těla) nebo jej přidat do domácí kosmetiky, např. pleťových krémů či balzámu na rty. Šípkový olej obsahuje velké množství vitamínů (zejména vitamíny A a C), minerálů a antioxidantů. Je vhodný pro zralou a suchou pleť, hydratuje, pomáhá předcházet vzniku vrásek a strií, redukuje již vzniklé vrásky, má regenerační účinky, hojí jizvy a popáleniny. Využijete jej také na lámavé nehty, akné a na některé druhy ekzémů, má protizánětlivé účinky.

6

Šípkový likér

Šípkový likér je doslova nabitý vitamíny, pomáhá při chřipce a nachlazení, podporuje imunitu.

Zralé ale tvrdé šípky rozdrtíme v mixéru a nasypeme je do uzavíratelné sklenice, kde je smícháme se třtinovým cukrem a vše zalijeme alkoholem, např. vodkou či slivovicí. Směs necháme zhruba měsíc louhovat při pokojové teplotě, pravidelně obsah protřepáváme. Poté tekutinu přecedíme přes plátýnko či kávový filtr (musíme se zbavit i těch nejjemnějších chloupků) a zředíme ji převařenou a vychladlou vodou. Likér přelijeme do čistých lahví a užíváme pravidelně malou skleničku jako lék.

7

Pro zajímavost:

Všimli jste si při trhání šípku malých chomáčů zelených či rezavých vláken? Jedná se o hálky, což jsou útvary pro uložení vajíček žlabatky růžové. Tinktura z hálky dokáže stimulovat imunitu, léčit chřipky, horečnatá onemocnění a angíny. Připravíme ji tak, že hálky rozstříháme na kousky, při tom odstraníme uvnitř žijící larvy žlabatky, a naložíme je do čistého alkoholu. Necháme je takto louhovat 2 – 3 týdny, poté přecedíme přes plátýnko a užíváme 1 lžičku 3x denně.

Tipy

Do sirupu můžeme přidat také med, případně koření jako skořici, hřebíček apod.

Varování

  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak, užíváte-li nějaké léky.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy. Arganový olej je velmi luxusní a vzácný rostlinný olej používaný v gastronomii i v kosmetice. Lisuje se z plod…
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy. Máta peprná je velmi známá a oblíbená bylinka, která se používá k ochucení pokrmů i nápojů a navíc má celou řad…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.