Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít rakytník proti chřipce a nachlazení | návod na rakytníkový sirup a likér

Jak využít rakytník proti chřipce a nachlazení | návod na rakytníkový sirup a likér

Jak využít rakytník proti chřipce a nachlazení | návod na rakytníkový sirup a likér. Rakytník řešetlákový je velmi známá a oblíbená rostlina, kterou v současné době najdeme na mnoha zahradách. Plody rakytníku obsahují velké množství vitamínu C a mnoho dalších prospěšných látek. Pokud si nevíte rady, jak rakytník využít a zpracovat, máme pro Vás několik tipů. V našem článku Vám poradíme zejména, jak využít rakytník proti chřipce a nachlazení.

Co je potřeba

Na rakytníkový sirup potřebujeme:

  • 3 litry plodů rakytníku
  • 2 litry vlažné vody
  • 3 kg třtinového cukru
  • citronovu šťávu z 1-2 citronů (Není nutné, přidává se pro delší trvanlivost sirupu místo kyseliny citronové.)
1

Rakytník je zdrojem vitamínu C v množství mnohonásobně větším, než mají citrusy. Dále obsahuje i vitamíny A, D, E a K a vitamíny skupiny B. Najdeme v něm také rutin, mangan, železo a další látky. Rakytník pomáhá předcházet infekci a nachlazení, má antibakteriální, antivirové a antiseptické účinky, podporuje uvolňování hlenu, v případě propuknutí nemoci umí urychlit její průběh.

2

A jak rakytník využít proti chřipce a nachlazení?

Rakytníkový sirup – Rakytníkový sirup můžete užívat preventivně i po dobu nemoci. Je navíc chuťově výborný. A jaký je postup? Plody rakytníku rozdrtíme např. ponorným mixérem, zalijeme je vodou, přilijeme citronovou šťávu a necháme odstát do druhého dne. Výluh přecedíme a plody ještě pořádně vymačkáme. Vylisovanou šťávu smícháme s cukrem a mírně ji v hrnci zahřejeme (ale nevaříme), dokud se cukr nerozpustí. Sirupem naplníme uzavíratelné sklenice či lahve a uchováváme jej nejlépe v lednici. Jako prevence stačí 1 lžička sirupu denně, při chřipce či nachlazení pak 3 lžičky. Sirup můžeme používat také k ochucení vody.

3

Výborným způsobem, jak zpracovat rakytník a zároveň jej využít pro boj s chřipkou a nachlazením, je naložit plody rakytníku do medu. Plody co nejlépe oberte z větviček, důkladně je omyjte a nasypte je do suché a čisté (nejlépe vysterilizované) uzavíratelné sklenice. Plody zalijte medem, aby byly ponořené a sklenici skladujte v lednici. Rakytník s medem si můžete jednoduše přidat do mírně vychladlého čaje.

4

Rakytníkový likér proti chřipce – Výroba rakytníkového likéru je opravdu velmi jednoduchá. Plody pouze nadrtíme a nasypeme do uzavíratelné sklenice, zalijeme je alkoholem (vodkou, slivovicí či konzumním lihem), tak aby byly ponořené, a necháme zhruba 6 týdnů louhovat. Po této době likér scedíme a můžeme jej dochutit třeba medem, třtinovým cukrem či zahuštěným vinným moštem. Každý den užíváme malou skleničku likéru jako prevenci před chřipkou a nachlazením.

5

Při chřipce a nachlazení však nemusíte používat jen plody rakytníku, využijete také listí a větvičky. Můžete si z nich připravit čaj, který působí proti chřipce a nachlazení a usnadňuje vykašlávání. Stačí, když 1 čajovou lžičku sušeného listí zalijete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat. Čaj můžete pít pravidelně.

Tipy

Rakytník nemá žádné vedlejší účinky, proto je vhodný i pro děti a dlouhodobé užívání.

Varování

  • Rakytníkový keř má dlouhé a nepříjemné trny, proto pozor při jeho zpracování.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy. Arganový olej je velmi luxusní a vzácný rostlinný olej používaný v gastronomii i v kosmetice. Lisuje se z plod…
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy. Máta peprná je velmi známá a oblíbená bylinka, která se používá k ochucení pokrmů i nápojů a navíc má celou řad…
Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast
Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast
Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast | návod. Smetanku lékařskou neboli pampelišku jistě nemusíme představovat. Pampeliška se používá zejména vnitř…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.