Jak využít mátu peprnou | rady a tipy
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy. Máta peprná je velmi známá a oblíbená bylinka, která se používá k ochucení pokrmů i nápojů a navíc má celou řadu léčivých účinků. Bylinku s charakteristickou mentolovou vůní a chutí si snadno vypěstujete ze sazeničky doma v truhlíku nebo na zahrádce, jedná se o nenáročnou rostlinu. Pokud se chcete o léčivých účincích máty dozvědět více, přečtěte si následující řádky, kde naleznete rady, jak využít mátu peprnou.
Co je potřeba
Viz další kroky
Máta peprná je vytrvalá léčivá rostlina, jež se využívá nejen v kuchyni, ale také v kosmetice a přírodním léčitelství. Pro léčivé účely se sbírají listy a nať před rozkvětem. Mátu sušíme v tenkých vrstvách na suchém a stinném místě.
Zajímá vás, jak zpracovat mátu? Přečtěte si můj další článek.
Jaké léčivé účinky má máta při vnitřním užití?
- Máta léčí žaludeční obtíže, má protikřečové účinky, zklidňuje podrážděné trávicí ústrojí, zlepšuje chuť k jídlu a vylučování žluči, mírní nadýmání, tlumí pálení žáhy apod.
- Zlepšuje tělesnou kondici a stav nervové soustavy, zvyšuje pozornost, pomáhá proti stresu a nespavosti.
- Pomáhá organismu bojovat s chřipkou a nachlazením, léčí onemocnění dýchacích cest.
Zevně lze mátu užívat formou:
- Inhalace – Připravíme klasický mátový čaj a jeho výpary inhalujeme pod ručníkem v případě nespavosti, stresu, bolesti hlavy či nachlazení.
- Kloktání – Nálev z máty peprné kloktáme při bolestech v krku.
- Výplachů ústní dutiny – Máta peprná pomůže při bolestech a zánětech zubů a dásní.
- Oleje – Mátový olej je vhodný pro suchou a podrážděnou pokožku. Chcete-li si jej doma vyrobit, stačí hrst čerstvých listů zalít kvalitním rostlinným olejem a nechat asi měsíc vylouhovat.
- Obkladů – Obklad z nálevu máty peprné pomáhá proti svědivým vyrážkám, ekzémům a zánětům a také při bolestech svalů.
V kuchyni se máta peprná hodí pro přípravu mojita a jiných letních koktejlů a nápojů, skvěle dochutí sladká jídla a moučníky, přidává se i do salátů, k masu či rybě.
Vyzkoušet můžete i mátovou zmrzlinu, podle videoreceptu.
Další možností, jak mátu zpracovat, je pak mátový sirup. Jeho výroba je velmi jednoduchá: svazek čerstvých mátových listů zalijeme litrem vychladlé převařené vody a přidáme 2 citrony nakrájené na plátky. Necháme v hrnci louhovat do druhého dne. Poté tekutinu přecedíme a krátce zahřejeme, rozpustíme v ní 0,5 kg třtinového cukru a sirup poté 3 minuty povaříme. Sirup nalijeme do vysterilizovaných skleniček. Můžete jej přidat do čaje nebo do vody a připravit si tak chutnou domácí limonádu.
Tipy
Máta peprná účinkuje i proti mořské nemoci.
Varování
- Pozor na užívání máty peprné v době kojení, může způsobovat ztrátu mateřského mléka.
- Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
- Bylinky se nedoporučují užívat dlouhodobě.
- Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku