Jak zpracovat rebarboru – 3 nové způsoby | nejlepší recepty
Rebarbora – krásná rostlina s dekorativními květy je ozdobou každé zahrádky. Kuchyňsky zpracovat se dají její silné řapíky, ostatní části rostliny jsou jedovaté. Řapíky mohou být zelené nebo v různých odstínech červené barvy, přičemž barva nemá žádný vliv na chuť. Rebarbora je zelenina, ale v receptech ji používáme jako ovoce. Nejvyhlášenější jsou recepty na rebarborové koláče, neodmyslitelně patřící k jaru, kterých (ty nejlepší) máme několik i na našich stránkách. Dnes vám chceme poradit, jak z rebarbory udělat i něco nového, jiného a netradičního. Návody najdete v článku.
Rebarbora je klasika venkovské zahrady. Rostlina zdobí svým mohutným růstem, velkými listy a zajímavým květenstvím. Celá rostlina je jedovatá, jedinou jedlou částí jsou listové řapíky (stonky). Rebarbora obsahuje toxiny, včetně (asi ve spojení s ní nejznámější) kyseliny šťavelové. Pokud máte na zahradě dostatek místa, vysaďte si ji pro krásu i užitek.
Jak na to: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-rebarboru.html
Kdysi se doporučovalo sklízet rebarboru jen do konce června, později, při vyšších venkovních teplotách má obsahovat větší množství škodlivé kyseliny šťavelové. Pravda to je, ale hromadí se v listech, které se odstraňují a nejedí se. Množství ve stoncích je nedostatečné na to, aby mělo toxický účinek. Rebarbora sklízená v létě není tak křehká je tužší, a proto ji raději sklízejte na jaře, chcete-li si opravdu pochutnat.
Po polovině léta už raději na rostlině ponechejte listy, aby načerpala dostatek energie pro růst v příštím roce.
Abyste zmírnili účinky kyseliny šťavelové, doporučuje se k jídlu přidávat např tvaroh, jogurt (potraviny s vápníkem).
Koláč s rebarborou si můžete upéct podle receptu zde.
Jak rebarboru připravit ke kuchyňskému zpracování
Rebarboru očistěte, odstraňte listy a vyhoďte je do kompostu, jsou jedovaté a k ničemu se nehodí. Řapíky oloupejte, některé recepty uvádějí, že to není třeba, ale podle mého názoru je to lepší. Nakrájejte na špalíčky a dále použijte podle receptu na připravovaný pokrm.
Rebarboru můžete v chladničce uchovat několik dnů. Neodstraňujte listy, pomohou řapíky udržet svěží.
Rebarboru můžete i zmrazit. Nakrájejte ji na špalíčky (oloupanou) a uzavřete v uzavíratelné nádobě nebo plastovém sáčku.
Domácí rebarborová BBQ omáčka
Co je potřeba:
- 100 g rebarbory
- 50 ml vody
- ½ hrnku kečupu
- 1 lžička sušeného cibulového prášku
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžíce dijonské hořčice
- ¼ hrnku javorového sirupu (cukru) i víc, podle chuti
- ¼ lžičky soli
- 1/4 lžičky chilli
Postup:
- Nakrájenou rebarboru a vodu vařte do měkka asi 10 minut. Nechte vystydnout.
- Rebarboru rozmixujte na kaši.
- Smíchejte s ostatními ingrediencemi.
Uchovávejte v chladu. Vydrží 1–2 týdny.
Hodí se ke grilovanému vepřovému nebo kuřecímu masu.
Tip: zmrazte si rebarborové pyré, abyste si mohli omáčku připravit i mimo sezónu rebarbory.
Kimchi z rebarbory
Co je potřeba:
- 340 g nakrájených rebarborových řapíků
- svazek jarní cibulky
- 2 lžíce mořské soli
- šťáva a kůra z 1 pomeranče
- 3 lžíce mletých chilli papriček
- 5 stroužků česneku
- kousek zázvoru (3 cm)
- lžíci cukru
- 3 lžíce černuchy (cibulového semínka, černého kmínu) https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-cernuchu-setou-neboli-cerny-kmin-zahrada-rostliny.html
- několik listů medvědího česneku (nemusí být)
Postup:
- Rebarborové řapíky sloupněte a pokrájejte na zhruba půlcentimetrové špalíky.
- Přidejte sůl, trochu jarní cibulky, šťávu z pomeranče a jemně strouhanou kůru z poloviny plodu.
- Z chilli, česneku, zázvoru a cibulových semínek utřete pastu.
- Pastu důkladně promíchejte s připraveným základem.
- Rozdělte do sklenic a upěchujte, aby tekutina vystoupila na povrch (vše musí být ponořené).
- Položte víčko, ale neutahujte, směs začne fermentovat a protože by mohla tekutina přetéci, postavte sklenice na podšálek.
- Za několik dní můžete konzumovat, ochutnat můžete už za pár hodin.
Rebarborový džem s květy černého bezu
Co je potřeba:
- 400 g rebarbory
- 4 velká květenství černého bezu
- 250 g cukru
- 1 citron
- 10 g pektinu + 100 g cukru
Postup:
- Rebarborové řapíky nakrájejte na špalíky.
- Promíchejte je s citronovou šťávou, květy černého bezu a cukrem
- Zakryjte a nechte přes noc macerovat.
- Druhý den povařte, dokud se všechen cukr dokonale nerozpustí a rebarbora nebude „na skus“.
- Přidejte pektin s promíchaným cukrem a povařte 5 minut.
- Naplňte do sklenic a zavařte 20 minut při 80 °C nebo uchovávejte v chladničce.
Tip: Hodí se k namazání na toasty, do smoothies nebo jako příloha ke grilovaným sýrům.
Další recept na výborný džem: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-rebarborovy-dzem-se-zazvorem-malinami-recept.html
Tipy
Můžete vyzkoušet (pokud máte odvahu) starý recept na zesvětlení vlasů. 3–4 lžíce sušeného kořene rebarbory (1/2 šálku čerstvého) nakrájejte a 20 minut povařte zakryté v nerezovém hrnci (nevdechujte páru). Odvar nechte přes noc louhovat, sceďte. Umyjte si vlasy jako obvykle, nalijte rebarborovou vodu, tekutinu zachyťte a 3× opakujte. Vlasy neoplachujte a nechte volně na vzduchu uschnout.
Raději vyzkoušejte na pramínku vlasů, než si obarvíte celou hlavu.
Diskuze k článku