Jak zavařovat švestkový kompot | recept
Švestkový kompot? Když se úroda švestek vydaří, je dobré si ovoce uchovat. Švestky přijdou vhod na podzim i zimu. Stačí sáhnout do spíže. Kromě švestkových povidel nebo zpracování do koláčů a buchet švestky ze zahrádky najdou uplatnění v domácím kompotu. Bez éček a jiných přidaných látek. Jak udělat domácí švestkový kompot? Velice snadno. Vodu s cukrem svaříme a roztok necháme vychladnout. Okapané švestky rozdělíme do čistých sterilovaných sklenic na zavařování. Švestky ve sklenicích zalijeme prochladlým cukerným nálevem. Zavíčkujeme a uzavřené zavařovací sklenice se švestkami sterilizujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Švestkový kompot uchováme na tmavém a chladném místě.
Co je potřeba
2,5 kg omytých švestek zbavených stopek
500 g krupicového cukru
1,5 l vody
Diskuze k videu