Jak vyškvařit sádlo v domácí pekárně | návod
Jak vyškvařit sádlo v domácí pekárně | návod. Doma vyškvařené sádlo se ani zdaleka nemůže rovnat koupenému v obchodě. Je mnohem chutnější, bělejší a i konzistence je trochu jiná. O tom, zdali je sádlo vhodným tukem k vaření, pečení nebo smažení se vedou časté diskuse s mnohdy protichůdnými závěry. Na jednom se ale odborníci shodnou – občas v malém množství zdravému člověku neuškodí. Škvaření sádla je zdlouhavé a činnost je to nezáživná, proto jsem uvítala návod na ulehčení práce pomocí domácí pekárny. Postup a několik rad si můžete přečíst v následujících krocích.
Co je potřeba
- syrové vepřové sádlo
- domácí pekárna
- síto
- krabičky na sádlo a škvarky
- alobal
Kostky vložte do nádoby v domácí pekárně, překryjte ji alobalem, aby nedošlo ke znečištění okénka pekárny a zapněte program marmeláda. Po skončení cyklu sádlo přefiltrujte přes síto a nechte škvarky okapat. K okamžité konzumaci škvarky osolte podle chuti. Zbytek nesolte a vychladlé uschovejte v uzavřené nádobě v chladničce. Můžete je přidat do různých pokrmů, třeba https://www.jaktak.cz/jak-upect-jednoduche-skvarkove-placicky-recept.html nebo i https://www.jaktak.cz/jak-upect-prvorepublikove-skvarkove-pracny-s-hrebickem-recept.html.
Sádlo je krásně světlé a škvarečky křupavé a stejnoměrně dozlatova zbarvené.
Jestliže budete sádlo škvařit ve větším množství, škvarky nebudou dost vypečené a křupavé. Na různých webech se doporučuje zapnou program ještě jednou a podle potřeby ho nechat běžet, dokud škvarky nebudou mít požadovanou barvu. Před tím než znovu zapnete program marmeláda se má část tekutého obsahu scedit.
Vyzkoušela jsem i tento postup. Sádlo z druhého cyklu už nebylo tak světlé a škvarky tak úhledné, některé se rozdrobily na malé kousíčky a při cezení tuku na sítu zbyla také část drti.
Tipy
Pokud hodně pečete škvarkové placky, ve druhém popsaném návodu slijte všechno sádlo a nechte program marmeláda běžet zhruba 25 minut. Získáte hrubou drť, která obsahuje ještě i dost tuku a výborně se proto hodí do těst – doporučuji zkušenějším kuchařkám, které si poradí a těsto umí zadělat i od oka.
Diskuze k článku