Jak vyrobit vařený vaječný likér | recept
Nejen k Vánocům nepochybně patří domácí vaječný likér. Moje mamka nám vždy vyráběla „vaječňák“ podle tohoto receptu. Žloutky se podle něj tepelně opracují, nehrozí tak nebezpečí salmonely. Vařený vaječný likér ze Salka je chuťově velmi jemný, jen s malým nádechem alkoholu. Byl to takový „dětský“ vaječný likér. Pro dospělé mamka dělávala ten stejný, jen přidávala více rumu, ať to má trochu říz. Vždy ráda zavzpomínám na svá dětská léta, když si o svátcích nebo jiných příležitostech sednu v křesle a na jazyku převaluji tu lahodnou chuť.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Tak náš rodinný recept na NEVAŘENÝ
vaječňák je léty prověřený:
8 celých vajec
2 sladká kondenzovaná mléka
2 vanilkové cukry
500 ml dobrého rumu
Víc ingrediencí nepotřebujete. Je toho litr
a půl.
Zpracovávám do hladka tyčovým mixérem
(moje maminka kdysi ručním šlehačem).
Vaječňák má konzistenci akorát k nalévání
do lahví. Je zcela bez cucků, netřeba cedit.
Rum vejce dostatečně konzervuje.
Za celý můj život ani z maminky vyprávění
nepamatuji, že by po něm někdo někdy měl
salmonelu.
Vaječný likér přéímo zbožŇuji a recept Vaší maminky si určitě k vánocům připravím.
Já dělám nevařený: 8-10 žloutků, 15 dkg ml. cukru, 1 vanilkk.cukr, vyšlehám ve šlehači a postupně přidávám 2 slaz. kondenz. mléka. Nakonec opatrně vlévám rum a ukončím šlehání. Naleji do lahví.
Z našich domácích vajec na chalupě, byl vaječný koňak za týden - dva, hustý jako puding. Musela jsem ho z láhví vytřepávat. Miluji ho na zmrzlinu posypaný mletou kávou.
Dobrá rada: Nikdy si nedávejte tento likér přímo z láhve. Já to dělávala a jednou jsem mohla umřít! Zaskočilo mi tak hrozně, že jsem se dávila půl hodiny a bylo to strašné!!! Nikdy jsem to od té doby neopakovala, tak mi tento děsný moment zůstal v mozku. Vlasta
1 salko, 1 kondezované mléko neslazené, 4 žloutky, 4 lžíce mletého cukru, vanilkový cukr, rum.
Žloutky ,cukr,van.cukr vyšlehat do pěny a přišlehat salko a kondenzované mléko a rum dle chuti.
To je náš rodinný recept na vaječný koňak.
Chválím, že žloutky proženete teplem, které spolehlivě zabije salmonelu. Jen dodám že <a href="http://www.olma.cz/smetana-smetana-ke-slehani-33---d_7_37.html">smetana…; na šlehání je vždy lepší od 33%. 30% je velmi málo.
1 slazené Salko
200 - 250 ml rumu, tohle je pro nás nej...