Přejít k hlavnímu obsahu

Jak v křenové smetaně upéct silvestrovské uzené maso

Silvestrovské uzené maso pečené v křenové smetaně

Pokrm jako stvořený pro silvestrovské období. Je z několika málo surovin, zabere jen pár minut přípravy a k jedinečnému silvestrovskému pohoštění stačí jen jeho rychlé zapečení. Svou roli zastane jemná smetana, ale i pro silvestrovské období typický ostrý křen. Ty spolu s uzeným masem zpestří snad každé silvestrovské veselí.

Co je potřeba

  • 600 g uzené rolované plece v celku
  • 4 cibule
  • 2 kelímky smetany na vaření
  • 1 sklenička jablečného křenu (sklenička 175 g)
  • 2 hrsti posekané plocholisté petržele

 

1

Vedle uzeného masa, smetany a křenu je významnou složkou tohoto rychlého silvestrovského pohoštění i řízná cibule. Tu proto nasekejte nadrobno a vsypte do mísy.

nakrájení cibule
2

Do mísy s cibulí pak vlijte jemnou smetanu na vaření a současně zostřete jablečným křenem.

promíchání cibule s křenem a smetanou
3

Křenovou smetanu nakonec doplňte o nahrubo nasekanou petrželku a promíchejte.

doplnění křenové smetany zelenou petrželkou
4

Tím máte připravenou potřebnou křenovou smetanu, a tudíž ji jednoduše vlijte do zapékací mísy vymaštěné máslem či sádlem.

nanesení křenové smetany do zapékací mísy
5

Do křenové smetany nakonec rozmístěte uzené maso nakrájené na plátky či lépe menší půl plátky, které jsou pro silvestrovské pohoštění a ochutnávání vhodnější.

Pekáček s uzeným masem a křenovou smetanou přiklopte víkem či alobalem a vložte do předehřáté trouby na 200 °C. Takto maso pečte přibližně půl hodiny, následně pekáček odklopte a při stejné teplotě pokrm dopékejte dalších cca 15 minut do lehkého opečení uzených plátků.

Tím je silvestrovské pohoštění zcela připravené. Pekáček proto jen přeneste na stůl k ostatním silvestrovským specialitám a podávejte jednoduše s chlebem či opečeným bramborem.

dokončení a zapečení silvestrovského pokrmu

Tipy

  • Tento jedinečný silvestrovský pokrm můžete dle svého ještě chuťově doladit. K větší jemnosti můžete například místo jedné smetany na vaření využít smetanu na šlehání, či naopak pokrm přiostřit a místo jablečného křenu, tak zvolit klasický Krenex ba dokonce čerstvý křen.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.