Jak v křenové smetaně upéct silvestrovské uzené maso
Pokrm jako stvořený pro silvestrovské období. Je z několika málo surovin, zabere jen pár minut přípravy a k jedinečnému silvestrovskému pohoštění stačí jen jeho rychlé zapečení. Svou roli zastane jemná smetana, ale i pro silvestrovské období typický ostrý křen. Ty spolu s uzeným masem zpestří snad každé silvestrovské veselí.
Co je potřeba
- 600 g uzené rolované plece v celku
- 4 cibule
- 2 kelímky smetany na vaření
- 1 sklenička jablečného křenu (sklenička 175 g)
- 2 hrsti posekané plocholisté petržele
Do křenové smetany nakonec rozmístěte uzené maso nakrájené na plátky či lépe menší půl plátky, které jsou pro silvestrovské pohoštění a ochutnávání vhodnější.
Pekáček s uzeným masem a křenovou smetanou přiklopte víkem či alobalem a vložte do předehřáté trouby na 200 °C. Takto maso pečte přibližně půl hodiny, následně pekáček odklopte a při stejné teplotě pokrm dopékejte dalších cca 15 minut do lehkého opečení uzených plátků.
Tím je silvestrovské pohoštění zcela připravené. Pekáček proto jen přeneste na stůl k ostatním silvestrovským specialitám a podávejte jednoduše s chlebem či opečeným bramborem.
Tipy
- Tento jedinečný silvestrovský pokrm můžete dle svého ještě chuťově doladit. K větší jemnosti můžete například místo jedné smetany na vaření využít smetanu na šlehání, či naopak pokrm přiostřit a místo jablečného křenu, tak zvolit klasický Krenex ba dokonce čerstvý křen.
Diskuze k článku