Jak uvařit vaječný punč, svařené pivo a další 2 horké nápoje
Horké nápoje s alkoholem jsou oblíbené zejména v zimě – na zahřátí. Neumíme si bez nich představit tradiční vánoční trhy a přijdou vhod i po vycházce v mrazivém počasí. Jak si připravit doma netradiční „svařáky“, které jsou hitem na adventních trzích u našich sousedů v Německu, se dozvíte, přečtete-li si následující článek. Věřte nám, že nápoje vaječný punč, vánoční svařené pivo, Horká babička i svařený gin stojí z ochutnání.
Vaječný punč, recept z vánočního trhu
Eier punch, nápoj, na který se každý rok těším.
Co je potřeba:
- 75 g cukru
- 4 žloutky
- 2 lžičky mleté cejlonské skořice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce rumu
- 400 ml bílého vína
- šlehačka dle libosti
Pracovní postup:
Žloutky vyšlehejte s cukrem, skořicí a citronovou šťávou v míse do pěny. Musíte ušlehat opravdu pěnu, takže buďte trpěliví.
Vaječnou pěnu vlijte do vyššího hrnce, přilijte bílé víno a rum. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, ale nevařte! Těsně před varem nápoj odstavte. Podle chuti přidejte šlehačku, rozlijte a povrch poprašte skořicí.
Vánoční svařené pivo
Místo svařeného vína vyzkoušejte toto ovocné, kořeněné svařené pivo (Glühbier)
Co je potřeba:
- 2 litry tmavého piva (silné pivo 13° a více)
- 500 ml višňové šťávy
- 2 hvězdičky badyánu
- 4 hřebíčky
- ½ citronu krájeného na plátky
- 75 g medu
- tyčinka skořice k podávání
Pracovní postup:
Do hrnce nalijte pivo a višňový džus. Přidejte badyán, hřebíček a plátky citronu. Nakonec oslaďte medem a velmi pomalu nechte nápoj prohřát. Nesmíte ho však vařit, aby se neodpařil alkohol.
Horký nápoj nalijte do sklenic a do každé přidejte svitek skořice. Hrnek můžete ozdobit plátkem citronu.
Svařený gin
Klasické svařené víno jste už určitě někdy ochutnali, ale znáte svařený gin? Tento pikantní nápoj není tak sladký, je nahořklý a výborně chutná.
Co budete potřebovat:
- 400 ml brusinkové šťávy
- 300 ml pomerančového džusu
- 5 lžic cukru
- 1 svitek skořice
- 5 jalovčinek
- 3 nálevové sáčky s čajem
- 300 ml vody
- 200 ml ginu
Jak postupovat:
V hrnci přiveďte k varu brusinkovou šťávu, pomerančovou šťávu, cukr, skořici a jalovčinky. Nechte louhovat zhruba 10 minut. Čaj zalijte vroucí vodou a nechte louhovat 5 minut. Pak promíchejte horkou šťávu s čajem, ginem a můžete podávat.
Recept na nápoj Horká babička (Heiße Oma)
Krémový punč z mléka, žloutku a brandy se zajímavým názvem, oblíbený nejen na vánočních trzích, ale i v zimě na horách.
Co je potřeba:
- 800 ml mléka
- 4 lžíce tekutého medu
- 4 žloutky
- 8 brandy
- strouhaný muškátový oříšek
Jak postupovat:
Ohřejte mléko s medem. Žloutky vyšlehejte do pěny. Do horkého mléka přidejte brandy a žloutkovou pěnu. Rozlijte do sklenic a posypte špetkou čerstvě strouhaného muškátového oříšku. Chcete-li nápoj vylepšit, přidejte trochu ušlehané smetany a ozdobte hoblinkami čokolády.
Diskuze k článku