Jak udělat dánský vánoční Glogg | recept na vánoční nápoj
Jak udělat dánský vánoční Glogg | recept na vánoční nápoj. Vánoce v Dánsku začínají první adventní neděli a Štědrý den je vyvrcholením vánočních oslav. Dánským zvykem je vyrábět pakkekalender, tedy látkový vyšívaný kalendář, na který se připevní malý dárek ke každému dni od 1. do 24. prosince. Většinou jsou to malé drobnůstky. Dánové si ke štědrovečerní večeři dávají kachnu nebo vepřovou pečeni s červeným zelím, dále teplá šunka či pepřená treska a horká rýže zalitá studeným mlékem. Labužníci si také dopřávají pivní chléb a jako dezert rýžový nákyp se zapečenou mandlí.
Skandinávský glogg je obdoba našeho svařeného vína (svařáku). Stejně jako u nás patří tento nápoj k velmi oblíbeným. Vyzkoušejte si domácí variantu, je skvostná!
Co je potřeba
2 tyčinky skořice vcelku
10 ks hřebíčku
1 celý zázvor
2 lžičky kardamonu
kůra z pomeranče
1,5 dl nekořeněné pálenky či koňaku (vodka)
1 láhev červeného vína
2,5 dl cukru krupice
1 dl rozinek
0,5 dl nasekaných mandlí
láhev
Kardamon si lehce nadrtíme (válečkem či v hmoždíři).
Do láhve nasypeme všechno koření a kůru z pomeranče.
Na to vše nalijeme pálenku, zašroubujeme a necháme v pokojové teplotě 24 hodin.
Další den přelijeme pálenku do hrnce.
Poté přidáme víno, rozinky a cukr a pomalu ohříváme – ne do varu.
Můžeme podávat.
Diskuze k článku