Jak uvařit vaječný punč, svařené pivo a další 2 horké nápoje
Horké nápoje s alkoholem jsou oblíbené zejména v zimě – na zahřátí. Neumíme si bez nich představit tradiční vánoční trhy a přijdou vhod i po vycházce v mrazivém počasí. Jak si připravit doma netradiční „svařáky“, které jsou hitem na adventních trzích u našich sousedů v Německu, se dozvíte, přečtete-li si následující článek. Věřte nám, že nápoje vaječný punč, vánoční svařené pivo, Horká babička i svařený gin stojí z ochutnání.
Eier punch, nápoj, na který se každý rok těším.
Co je potřeba:
- 75 g cukru
- 4 žloutky
- 2 lžičky mleté cejlonské skořice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce rumu
- 400 ml bílého vína
- šlehačka dle libosti
Pracovní postup:
Žloutky vyšlehejte s cukrem, skořicí a citronovou šťávou v míse do pěny. Musíte ušlehat opravdu pěnu, takže buďte trpěliví.
Vaječnou pěnu vlijte do vyššího hrnce, přilijte bílé víno a rum. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, ale nevařte! Těsně před varem nápoj odstavte. Podle chuti přidejte šlehačku, rozlijte a povrch poprašte skořicí.
Místo svařeného vína vyzkoušejte toto ovocné, kořeněné svařené pivo (Glühbier)
Co je potřeba:
- 2 litry tmavého piva (silné pivo 13° a více)
- 500 ml višňové šťávy
- 2 hvězdičky badyánu
- 4 hřebíčky
- ½ citronu krájeného na plátky
- 75 g medu
- tyčinka skořice k podávání
Pracovní postup:
Do hrnce nalijte pivo a višňový džus. Přidejte badyán, hřebíček a plátky citronu. Nakonec oslaďte medem a velmi pomalu nechte nápoj prohřát. Nesmíte ho však vařit, aby se neodpařil alkohol.
Horký nápoj nalijte do sklenic a do každé přidejte svitek skořice. Hrnek můžete ozdobit plátkem citronu.
Klasické svařené víno jste už určitě někdy ochutnali, ale znáte svařený gin? Tento pikantní nápoj není tak sladký, je nahořklý a výborně chutná.
Co budete potřebovat:
- 400 ml brusinkové šťávy
- 300 ml pomerančového džusu
- 5 lžic cukru
- 1 svitek skořice
- 5 jalovčinek
- 3 nálevové sáčky s čajem
- 300 ml vody
- 200 ml ginu
Jak postupovat:
V hrnci přiveďte k varu brusinkovou šťávu, pomerančovou šťávu, cukr, skořici a jalovčinky. Nechte louhovat zhruba 10 minut. Čaj zalijte vroucí vodou a nechte louhovat 5 minut. Pak promíchejte horkou šťávu s čajem, ginem a můžete podávat.
Krémový punč z mléka, žloutku a brandy se zajímavým názvem, oblíbený nejen na vánočních trzích, ale i v zimě na horách.
Co je potřeba:
- 800 ml mléka
- 4 lžíce tekutého medu
- 4 žloutky
- 8 brandy
- strouhaný muškátový oříšek
Jak postupovat:
Ohřejte mléko s medem. Žloutky vyšlehejte do pěny. Do horkého mléka přidejte brandy a žloutkovou pěnu. Rozlijte do sklenic a posypte špetkou čerstvě strouhaného muškátového oříšku. Chcete-li nápoj vylepšit, přidejte trochu ušlehané smetany a ozdobte hoblinkami čokolády.