Jak uvařit tradiční vánoční polévky | recepty
Vánoční polévky | recepty. Tradicí štědrovečerního stolování je bohatě prostřený stůl. Jednotlivým chodům se připisoval symbolický význam. Různé zvyklosti v souvislosti s jednotlivými jídly nejsou všude stejné, ale ve většině případů se najdou společné rysy. Štědrovečerní polévka se jako obřadní jídlo podávala ve všech domácnostech. Tradiční vánoční polévky se vařily buď z luštěnin (hrách, fazole, čočka), aby se rozrůstal majetek, hub – houby nahrazovaly v postním období maso nebo ryby. Dnes už se tradice neudržují všude, tento večer se podává například také polévka s knedlíčky. Pojďme si tedy v našem článku připomenout některé staročeské štědrovečerní polévky.
Co je potřeba
Rybí polévka:
kapří hlava; 100 g jiker; 20 g cibule; 100 g mrkve, celeru a petržele; 40 g másla; muškátový ořech; 50 g hladké mouky; 2 dl mléka; sůl; petržel
Hrachová polévka:
350 g hrachu; 80 g másla; 50 g hladké mouky; 1 cibule; česnek podle chuti; sůl; majoránka nebo nať libečku; popř. 150 g sušených švestek
Houbová polévka:
160 g sušených hub; 40 g sádla; 20 g hladké mouky; 20 g cibule; sůl; pepř; zelená petrželová nať; strouhání nebo sladká smetana
Rybí polévka: Osolenou rybí hlavu zbavíme žaber a uvaříme v osolené vodě doměkka. Zeleninu a cibuli pokrájíme na proužky a osmahneme na másle. Přidáme kousek strouhaného muškátového oříšku, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem z rybí hlavy. Jikry nebo mlíčí opláchneme ve vlažné vodě, posekáme nadrobno, přidáme do polévky a vše společně povaříme. Nakonec do polévky vložíme kousky masa obrané z rybí hlavy, přilijeme mléko, osolíme a přidáme petrželovou nať.
Hrachová polévka: Hrách si namočíme na noc do studené vody. Druhý den vodu slijeme, dáme čerstvou a vaříme. Na másle zpěníme hladkou mouku a usmažíme bledou jíšku, kterou přidáme k poloměkkému hrachu. Okořeníme 1 rozstrouhanou cibulí a rozetřeným česnekem podle chuti. Do polévky nakonec přidáme sušenou majoránku nebo zelenou libečkovou nať. Hrachová polévka se nemusí zahušťovat jíškou, stačí uvařený hrách rozmixovat a polévka je hustá. Někde se na závěr do polévky dávaly povařit pokrájené sušené švestky.
Houbová polévka: Předem namočené houby pokrájíme a dáme vařit do 1 l vody. Ze sádla a mouky připravíme jíšku, přidáme do ní rozstrouhanou cibuli, osmahneme, zalijeme vodou z hub, osolíme a vaříme do změknutí hub. Nakonec do polévky zavaříme strouhání nebo sladkou smetanu. Ochutíme pepřem a zelenou petrželí. Znalí houbaři si tuto polévku mohou uvařit z Penízovky sametonohé, která roste na pařezech i v období Vánoc.
Tipy
Na Slovensku se vaří na Štědrý večer kapustnica – zelňačka. Recept na zelňačku naleznete zde: Jak si uvařit poctivou českou zelňačku
Diskuze k článku