Jak uvařit kynuté knedlíčky s borůvkovým žahourem | recept
Knedlíčky s borůvkovým žahourem | recept. Počátek léta je začátek borůvkového šílenství. Lesy jsou plné sběračů, u leckteré cesty je stánek s těmito (řádně předraženými) modrými plody a koupit se dají i na trzích. Borůvky můžeme jíst syrové, široké použití mají také v kuchyni. Kdo by neznal koláče, plněné knedlíky, džem... Borůvky prospívají trávení, jsou vhodné pro diabetiky, mají uklidňující účinky a zlepšují zrak. Jsou bohaté na minerální látky a obsahují některé prospěšné vitaminy. Recept na borůvkovou omáčku, žahour, pochází ze staročeské jihočeské kuchyně. Věřím, že bude chutnat i vám.
Co je potřeba
Na knedlíky:
- 400 g polohrubé mouky
- 1/4 l vlažné vody
- 1 celé vejce
- špetka soli
- polovina kostky droždí (21 g)
Na žahour:
- 500 g borůvek
- 3 lžíce pískového cukru
- kousek másla
- mletá skořice
- strouhaná citronová kůra
- 2 polévkové lžíce strouhaného perníku nebo bramborového škrobu
- trochu smetany
Do hrnku s vlažnou vodou, špetkou mouky a cukru rozdrobíme droždí a necháme ho vzejít. Do misky prosijeme polohrubou mouku, promícháme se solí a přidáme vzešlé droždí s rozšlehaným vejcem. Vypracujeme těsto, necháme na teplém místě vykynout asi hodinu. Po vykynutí tvoříme z těsta malé knedlíčky, které uvaříme ve vroucí vodě.
Borůvky přebereme, odstraníme případné jehličí, lístky a jiné nečistoty. Důkladně je pod tekoucí vodou na sítu omyjeme. Připravíme si máslo, cukr, skořici, bio citronovou kůru a perník na zahuštění. Já osobně žahour zahušťuji raději bramborovým škrobem, vynikne lépe chuť borůvek. Perník byl v originálním receptu, ale jeho příchuť, podle mě, je rušivá. Zkuste sami, co vám bude lépe vyhovovat.
Diskuze k článku