Jak uvařit kulajdu | recept
Jak uvařit kulajdu | recept. Polévka původem z jižních Čech vyniká svou charakteristickou chutí, kterou si můžeme dopřát po celý rok. Kulajda však nejvíce chutná v houbové sezóně, kdy ji doplníme čerstvými, vlastnoručně posbíranými houbami. Recept na polévku kulajdu krok za krokem v receptu níže.
Co je potřeba
40 minut času
1 kg brambor
200 g čerstvých hub
80 g cibule
60 g másla nebo rostlinného tuku
40 g polohrubé mouky
2 slepičí vejce
2 dl kysané smetany
kopr a na dochucení kulajdy
bobkový list, kmín, pepř a sůl
Čím recept na kulajdu začíná? Brambory očistěte a zbavte slupek. Nakrájejte na větší kostičky a uvařte je v hrnci s vodou, přidejte sůl, kmín a bobkový list.
Mezitím si připravíme pánev, rozpustíme část másla a na něm zpěníme cibuli, kterou jsme si nakrájeli nadrobno. Nakrájejte čerstvé houby a vhoďte je do pánve se zpěněnou cibulkou. Osolte, opepřete, přidejte kmín a směs na kulajdu poduste.
Nyní si připravíme světlou jíšku. Jak na to? Vezmeme zbylé máslo, mouku, zalijeme vodou a povaříme. Vejce uvařená natvrdo zbavíme skořápek a posekáme.
Slepičí vejce, brambory a houby smícháme, do kulajdy přilijeme kysanou smetanu, která polévku zjemní. Dochutíme solí, případně okyselíme podle chuti a kulajdu ještě necháme projít varem.
Nakonec do již uvařené kulajdy přidáme kopr. Výtečná polévka je hotová, kulajdu můžete podávat. Pro dozdobení můžete na talíř doprostřed polévky položit překrojené natvrdo uvařené vejce a lžičku zakysané smetany. Dobrou chuť!
Diskuze k článku