Jak uvařit kulajdu | recept
Jak uvařit kulajdu | recept. Polévka původem z jižních Čech vyniká svou charakteristickou chutí, kterou si můžeme dopřát po celý rok. Kulajda však nejvíce chutná v houbové sezóně, kdy ji doplníme čerstvými, vlastnoručně posbíranými houbami. Recept na polévku kulajdu krok za krokem v receptu níže.
Co je potřeba
40 minut času
1 kg brambor
200 g čerstvých hub
80 g cibule
60 g másla nebo rostlinného tuku
40 g polohrubé mouky
2 slepičí vejce
2 dl kysané smetany
kopr a na dochucení kulajdy
bobkový list, kmín, pepř a sůl
Krok 1
Čím recept na kulajdu začíná? Brambory očistěte a zbavte slupek. Nakrájejte na větší kostičky a uvařte je v hrnci s vodou, přidejte sůl, kmín a bobkový list.
Krok 2
Mezitím si připravíme pánev, rozpustíme část másla a na něm zpěníme cibuli, kterou jsme si nakrájeli nadrobno. Nakrájejte čerstvé houby a vhoďte je do pánve se zpěněnou cibulkou. Osolte, opepřete, přidejte kmín a směs na kulajdu poduste.
Krok 3
Nyní si připravíme světlou jíšku. Jak na to? Vezmeme zbylé máslo, mouku, zalijeme vodou a povaříme. Vejce uvařená natvrdo zbavíme skořápek a posekáme.
Krok 4
Slepičí vejce, brambory a houby smícháme, do kulajdy přilijeme kysanou smetanu, která polévku zjemní. Dochutíme solí, případně okyselíme podle chuti a kulajdu ještě necháme projít varem.
Krok 5
Nakonec do již uvařené kulajdy přidáme kopr. Výtečná polévka je hotová, kulajdu můžete podávat. Pro dozdobení můžete na talíř doprostřed polévky položit překrojené natvrdo uvařené vejce a lžičku zakysané smetany. Dobrou chuť!