Jak uvařit chalupářskou polévku | recept na svačinovou polévku. Polévka z dnešního receptu se řadí mezi tzv. svačinové. Je hustá a poměrně sytá. Nejlépe chutná druhý den, kdy se chutě propojí a „uleží se“. Jedinou nevýhodou je to, že příprava se protáhne. Fazole se musí namočit den předem. Zkuste tuto polévku uvařit, opravdu stojí za to.
Co je potřeba
250 g fazolí
hrst sušených hub
1 středně velká cibule
3 velké brambory
1 l vývaru
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
120 ml zakysané smetany
kopr
sůl
2 bobkové listy
mletý pepř
máslo
1
Fazole namočte na noc do studené vody. Fazole mohou být jakékoliv, nezáleží na barvě. Druhý den ráno namočte sušené houby, musí být namočené nejméně 2 hodiny před přípravou polévky. Fazole propláchněte a v čisté vodě bez soli uvařte doměkka. Pak sceďte a prozatím odložte stranou.
2
Připravte si zeleninu. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, stejně tak cibuli. Kořenovou zeleninu očistěte a pokrájejte na kousky. Čerstvou kořenovou zeleninu můžete nahradit mraženou nebo sušenou.
3
Na kousku másla osmahněte cibuli, přidejte kousky brambor, zeleniny a scezené sušené houby. Zalijte vývarem, okořeňte a vařte doměkka. Jakmile zelenina změkne, část odeberte, vložte do hrnce polovinu vařených fazolí a vše rozmixujte. Pak vraťte odebranou zeleninu a zbytek fazolí. Prohřejte a odstavte.
4
Nakonec vmíchejte posekaný kopr podle chuti a zakysanou smetanu. Chcete-li mít polévku ještě sytější, je možné do každé porce na talíři přidat vejce natvrdo nebo naměkko, podle chuti každého strávníka.
Jak uvařit podzimní polévku z dýně, pórku a cukety | recept. Tato polévka je spojením hned tří oblíbených podzimních polévek. Dýně, pórek i cuketa jso…
Jak uvařit pikantní petrželový krém s vůní dálek | recept. Že všem známá petržel může být základem chuťově výrazné, orientálně laděné polévky, je opra…
Jak uvařit houbovou polévku s kroupami | recept na podzimní polévku. Dnešní recept je z kategorie těch, které nejdou pokazit. I když se nebudete strik…
Jak uvařit vynikající boršč | recept. Jak uvařit tradiční boršč? Původní recept pochází z ruské kuchyně, tak se budeme držet ruského receptu. Základem…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku