Jak uvařit chalupářskou polévku | recept na svačinovou polévku
Jak uvařit chalupářskou polévku | recept na svačinovou polévku. Polévka z dnešního receptu se řadí mezi tzv. svačinové. Je hustá a poměrně sytá. Nejlépe chutná druhý den, kdy se chutě propojí a „uleží se“. Jedinou nevýhodou je to, že příprava se protáhne. Fazole se musí namočit den předem. Zkuste tuto polévku uvařit, opravdu stojí za to.
Co je potřeba
- 250 g fazolí
- hrst sušených hub
- 1 středně velká cibule
- 3 velké brambory
- 1 l vývaru
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 120 ml zakysané smetany
- kopr
- sůl
- 2 bobkové listy
- mletý pepř
- máslo
Krok 1
Fazole namočte na noc do studené vody. Fazole mohou být jakékoliv, nezáleží na barvě. Druhý den ráno namočte sušené houby, musí být namočené nejméně 2 hodiny před přípravou polévky. Fazole propláchněte a v čisté vodě bez soli uvařte doměkka. Pak sceďte a prozatím odložte stranou.
Krok 2
Připravte si zeleninu. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, stejně tak cibuli. Kořenovou zeleninu očistěte a pokrájejte na kousky. Čerstvou kořenovou zeleninu můžete nahradit mraženou nebo sušenou.
Krok 3
Na kousku másla osmahněte cibuli, přidejte kousky brambor, zeleniny a scezené sušené houby. Zalijte vývarem, okořeňte a vařte doměkka. Jakmile zelenina změkne, část odeberte, vložte do hrnce polovinu vařených fazolí a vše rozmixujte. Pak vraťte odebranou zeleninu a zbytek fazolí. Prohřejte a odstavte.
Krok 4
Nakonec vmíchejte posekaný kopr podle chuti a zakysanou smetanu. Chcete-li mít polévku ještě sytější, je možné do každé porce na talíři přidat vejce natvrdo nebo naměkko, podle chuti každého strávníka.