Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit bramborovou roládu se špenátem | recept

Jak uvařit bramborovou roládu se špenátem | recept

Bramborová roláda se špenátem | recept. Česká kuchyně se vyznačuje mnoha chutnými bramborovými jídly. Brambory jsou levné, z výživového hlediska hodnotné, poměrně lehce stravitelné a naše tělo je dobře využívá. Z brambor se dá připravit celá řada příloh, hlavních jídel, polévek i moučníků. Jsou zkrátka v kuchyni nepostradatelnou surovinou. Dnešní recept je na špenátovo-bramborovou roládu, kterou můžete servírovat jako netradiční přílohu k pečenému masu, nebo samostatný pokrm (pokud plátky posypete smaženou cibulkou). Roláda se dá dobře zmrazit k pozdějšímu využití.

Co je potřeba

Na náplň:

  • 400 g špenátu nebo medvědího česneku
  • 50 g másla
  • cibule
  • 50 g anglické slaniny
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl

Na bramborové těsto:

  • 800 g vařených brambor
  • 350 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 2 celá vejce
1

Nejprve si připravíme špenát. Budeme ho potřebovat jako náplň do bramborové rolády. K plnění ho potřebujeme studený, proto ho vaříme jako první. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou malou cibuli do sklovita, přidáme pokrájené listy špenátu nebo špenátový protlak, osolíme, ochutíme česnekem a podusíme. Špenát můžeme nahradit medvědím česnekem, v tom případě vynecháme česnek. Hotový špenát nezahušťujeme, přidáme do něj 50 g slaniny a necháme vychladnout.

Jak uvařit bramborovou roládu se špenátem | recept
2

Den předem vařené brambory oloupáme a na jemném struhadle nastrouháme nebo je prolisujeme. Přidáme 2 celá vejce, sůl a polohrubou mouku. Knedlíky z polohrubé mouky jsou jemnější, na tužší použijeme mouku hrubou. Ze všech přísad vypracujeme tužší těsto. Pokud nejde těsto vypracovat (např. příliš malá vejce), přidáme trochu studené vody.

Jak uvařit bramborovou roládu se špenátem | recept
3

Hotové bramborové těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Každou část rozválíme na nepřilnavé podložce nebo pečicím papíru na obdélník. Nepodsypáváme moukou. Polovinu předem připravené a vychladlé špenátové náplně rozprostřeme na těsto podle obrázku (kraje necháme volné).

Jak uvařit bramborovou roládu se špenátem | recept
4

Roládu opatrně a pevně balíme. Konce přimáčkneme k sobě a konec obdélníku spojíme se spodní vrstvou těsta. Nejlépe to jde prsty, stejně jako kdybychom si hráli s plastelínou. Pak válec vyválíme na podložce a jestliže se bojíme rozvaření, celý povrch rolády poprášíme škrobem. Roládu ihned vložíme do vařící vody a vaříme 25 minut. Voda musí být předem připravená, bramborové těsto se musí vařit hned po zpracování, stáním zřídne.

Jak uvařit bramborovou roládu se špenátem | recept
5

Uvařenou roládu krájíme pomocí nože na plátky. Hodí se k pečené krkovici jako příloha. Další variantou je sypání bramborovo-špenátové rolády na sádle osmaženou cibulkou.

Jak uvařit bramborovou roládu se špenátem | recept
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.