Jak uvařit bramborovou roládu se špenátem | recept
Bramborová roláda se špenátem | recept. Česká kuchyně se vyznačuje mnoha chutnými bramborovými jídly. Brambory jsou levné, z výživového hlediska hodnotné, poměrně lehce stravitelné a naše tělo je dobře využívá. Z brambor se dá připravit celá řada příloh, hlavních jídel, polévek i moučníků. Jsou zkrátka v kuchyni nepostradatelnou surovinou. Dnešní recept je na špenátovo-bramborovou roládu, kterou můžete servírovat jako netradiční přílohu k pečenému masu, nebo samostatný pokrm (pokud plátky posypete smaženou cibulkou). Roláda se dá dobře zmrazit k pozdějšímu využití.
Co je potřeba
Na náplň:
- 400 g špenátu nebo medvědího česneku
- 50 g másla
- cibule
- 50 g anglické slaniny
- 2-3 stroužky česneku
- sůl
Na bramborové těsto:
- 800 g vařených brambor
- 350 g polohrubé mouky
- sůl
- 2 celá vejce
Nejprve si připravíme špenát. Budeme ho potřebovat jako náplň do bramborové rolády. K plnění ho potřebujeme studený, proto ho vaříme jako první. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou malou cibuli do sklovita, přidáme pokrájené listy špenátu nebo špenátový protlak, osolíme, ochutíme česnekem a podusíme. Špenát můžeme nahradit medvědím česnekem, v tom případě vynecháme česnek. Hotový špenát nezahušťujeme, přidáme do něj 50 g slaniny a necháme vychladnout.
Den předem vařené brambory oloupáme a na jemném struhadle nastrouháme nebo je prolisujeme. Přidáme 2 celá vejce, sůl a polohrubou mouku. Knedlíky z polohrubé mouky jsou jemnější, na tužší použijeme mouku hrubou. Ze všech přísad vypracujeme tužší těsto. Pokud nejde těsto vypracovat (např. příliš malá vejce), přidáme trochu studené vody.
Roládu opatrně a pevně balíme. Konce přimáčkneme k sobě a konec obdélníku spojíme se spodní vrstvou těsta. Nejlépe to jde prsty, stejně jako kdybychom si hráli s plastelínou. Pak válec vyválíme na podložce a jestliže se bojíme rozvaření, celý povrch rolády poprášíme škrobem. Roládu ihned vložíme do vařící vody a vaříme 25 minut. Voda musí být předem připravená, bramborové těsto se musí vařit hned po zpracování, stáním zřídne.
Diskuze k článku