Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na rychlý litý koláč s jablečnou náplní | recept

Jak na rychlý litý koláč s jablečnou náplní | recept

Jak na rychlý litý koláč s jablečnou náplní | recept. Neskonale dobrý a nebývale snadný moučník na lžíce, ve kterém je základní lité těsto proložené šťavnatou a skořicí provoněnou jablečnou náplní.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 13 lžic krupicového cukru
  • 13 lžic oleje
  • 16 lžic mléka
  • 18 lžic hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva

Na jablečnou náplň:

  • ½ kg jablek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
1

Vajíčka s cukrem vyšlehejte v míse metličkou do pěny.

Jak na rychlý litý koláč s jablečnou náplní | recept
2

Přilijte mléko s olejem a opět prošlehejte.

Jak na rychlý litý koláč s jablečnou náplní | recept
3

Tekutou směs pak propojte s moukou a práškem do pečiva a vymíchejte hladké lité těsto, které je spíše řidší konzistence, podobné palačinkovému těstu.

Jak na rychlý litý koláč s jablečnou náplní | recept
4

Větší část těsta nalijte v tenké vrstvě na dno plechu vyloženého pečicím papírem a vložte na 10 minut do trouby rozehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).

Jak na rychlý litý koláč s jablečnou náplní | recept
5

Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka, přebytečnou šťávu slijte, případně z jablek i lehce vymačkejte, a v mise je promíchejte s cukrem a skořicí nebo rovnou skořicovým cukrem.

Jablečnou směs báječně provoní i vanilkový cukr.

Jak na rychlý litý koláč s jablečnou náplní | recept
6

Předpečené těsto vyjměte z trouby a naneste na něj ochucenou jablečnou náplň.

Jak na rychlý litý koláč s jablečnou náplní | recept
7

Zalijte zbylým těstem a dejte zpět do trouby péct na dalších 35 minut.

Po upečení nechejte zcela vychladnout a poté podávejte lehce poprášené cukrem či ozdobené kopečkem šlehačky.  

Jak na rychlý litý koláč s jablečnou náplní | recept

Tipy

Uvedené lité těsto je dokonale univerzální a můžete tak koláč upéct například i s borůvkami, rybízem, ale i s pokrájenými meruňkami či švestkami, kdy vřele doporučuji jejich snoubení se skořicí.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.