Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept

Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept

Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept. Francouzské koláče jsou bezpochyby těmi nejelegantnějšími moučníky, které si můžete dopřát. A jinak tomu není ani u tohoto koláče, byť lehce odlišného od těch klasických s křehkým těstem v základu a na něm nanesené nádivce. Veškeré ingredience jsou totiž s tradičním lahodně máslovým těstem jednoduše promíchané a tím i chuťově dokonale prolnuté.

Co je potřeba

  • 2 větší jablka
  • 125 g hladké mouky
  • 120 g změklého másla
  • 130 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžička mletého badyánu
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce rumu
  • 1 skořicový cukr na posypání
1

Máslo s cukrem vyšlehejte elektrickými metlami do světlé, nadýchané pěny.

Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept
2

Postupně do ní zašlehávejte vejce, hezky jedno po druhém.

Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept
3

Následně přimíchejte vanilkový extrakt, voňavé koření, najemno nastrouhanou kůru z citronu a rum.

Voňavé koření lze obohatit i o kardamom.

Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept
4

V druhé míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a spolu s vyšlehaným máslovým základem vypracujte vláčné nadýchané těsto.

Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept
5

Nakonec přidejte oloupaná a na tenké půlplátky nakrájená jablka a vše důkladně, ale zlehka promíchejte.

Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept
6

Kulatou formu vyložte pečicím papírem či důkladně vymažte máslem a urovnejte do ní připravené těsto, které uhlaďte a zasypte skořicovým cukrem.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná trouba 155 ° C) 40 minut, do doby než se na povrchu vytvoří cukrová krusta. Poté nechejte ve formě vychladnout.

Před podáváním poprašte moučkovým cukrem či ozdobte šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept
Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept

Tipy

  • Koláč je okouzlující i s kombinací sladkých hrušek, skořice a hřebíčku
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.