Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept
Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept. Francouzské koláče jsou bezpochyby těmi nejelegantnějšími moučníky, které si můžete dopřát. A jinak tomu není ani u tohoto koláče, byť lehce odlišného od těch klasických s křehkým těstem v základu a na něm nanesené nádivce. Veškeré ingredience jsou totiž s tradičním lahodně máslovým těstem jednoduše promíchané a tím i chuťově dokonale prolnuté.
Co je potřeba
- 2 větší jablka
- 125 g hladké mouky
- 120 g změklého másla
- 130 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mletého nového koření
- 1 lžička mletého badyánu
- kůra z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce rumu
- 1 skořicový cukr na posypání
Krok 1
Máslo s cukrem vyšlehejte elektrickými metlami do světlé, nadýchané pěny.
Krok 2
Postupně do ní zašlehávejte vejce, hezky jedno po druhém.
Krok 3
Následně přimíchejte vanilkový extrakt, voňavé koření, najemno nastrouhanou kůru z citronu a rum.
Voňavé koření lze obohatit i o kardamom.
Krok 4
V druhé míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a spolu s vyšlehaným máslovým základem vypracujte vláčné nadýchané těsto.
Krok 5
Nakonec přidejte oloupaná a na tenké půlplátky nakrájená jablka a vše důkladně, ale zlehka promíchejte.
Krok 6
Kulatou formu vyložte pečicím papírem či důkladně vymažte máslem a urovnejte do ní připravené těsto, které uhlaďte a zasypte skořicovým cukrem.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná trouba 155 ° C) 40 minut, do doby než se na povrchu vytvoří cukrová krusta. Poté nechejte ve formě vychladnout.
Před podáváním poprašte moučkovým cukrem či ozdobte šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
- Koláč je okouzlující i s kombinací sladkých hrušek, skořice a hřebíčku