jaktak.cz

Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept. Francouzské koláče jsou bezpochyby těmi nejelegantnějšími moučníky, které si můžete dopřát. A jinak tomu není ani u tohoto koláče, byť lehce odlišného od těch klasických s křehkým těstem v základu a na něm nanesené nádivce. Veškeré ingredience jsou totiž s tradičním lahodně máslovým těstem jednoduše promíchané a tím i chuťově dokonale prolnuté.

Co je potřeba

  • 2 větší jablka
  • 125 g hladké mouky
  • 120 g změklého másla
  • 130 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžička mletého badyánu
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce rumu
  • 1 skořicový cukr na posypání

Krok 1

Máslo s cukrem vyšlehejte elektrickými metlami do světlé, nadýchané pěny.

Krok 2

Postupně do ní zašlehávejte vejce, hezky jedno po druhém.

Krok 3

Následně přimíchejte vanilkový extrakt, voňavé koření, najemno nastrouhanou kůru z citronu a rum.

Voňavé koření lze obohatit i o kardamom.

Krok 4

V druhé míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a spolu s vyšlehaným máslovým základem vypracujte vláčné nadýchané těsto.

Krok 5

Nakonec přidejte oloupaná a na tenké půlplátky nakrájená jablka a vše důkladně, ale zlehka promíchejte.

Krok 6

Kulatou formu vyložte pečicím papírem či důkladně vymažte máslem a urovnejte do ní připravené těsto, které uhlaďte a zasypte skořicovým cukrem.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná trouba 155 ° C) 40 minut, do doby než se na povrchu vytvoří cukrová krusta. Poté nechejte ve formě vychladnout.

Před podáváním poprašte moučkovým cukrem či ozdobte šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

  • Koláč je okouzlující i s kombinací sladkých hrušek, skořice a hřebíčku

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-francouzsky-jablecny-kolac-provoneny-hrejivym-korenim-recept.html