Kosmatice jsou smažená květenství černého bezu nebo akátu v těstíčku. Známější je užití černého bezu, ale akát je nadýchanější, jemnější a nemá bezovou pachuť, která někomu vadí. Akát není v ČR původní dřevinou, pochází ze Severní Ameriky a je to značně invazivní druh. Celý strom je jedovatý, pouze květy jsou jedlé. Dávejte pozor, strom má velké trny a v ráně se snadno zlomí. Zajímavostí je, že v korunách akátů nikdy nehnízdí ptáci.
Co je potřeba
3 vejce
100 až 120 g hladké mouky
špetka soli
1/4 l mléka
tuk na smažení
cukr a skořice na posypání
8 až 10 květů
1
Květenství si natrháme v čistém prostředí. Akáty rostou často okolo silnic nebo železničních tratí, kde hrozí znečištění. Vydejte se je hledat na okraj lesů, okolo vody. Strom snadno poznáte podle intenzivní sladké vůně šířící se po okolí. Natrhané květy vyklepejte (broučci), opláchněte proudem vody a osušte utěrkou.
2
V misce smíchejte celá vejce s hladkou moukou a špetkou soli. Přilijte plnotučné mléko nebo 12% smetanu a metličkou vyšlehejte těstíčko. Těstíčko musí být husté jako na přípravu palačinek.
3
Jestliže neseženete květy akátu, zkuste listy jitrocele kopinatého nebo cuketové květy. Květy cukety jsou vyhlášenou lahůdkou, teď právě kvetou. Nebojte, že se připravíte o úrodu, smaží se samčí květy. Samčí květy mají tenkou stopku, ze samičích budou plody, takže květy vyrůstají z malé cuketky.
4
V připraveném těstíčku dobře obalte vámi vybrané květy nebo listy ze všech stran. Kosmatice vkládejte do rozehřátého tuku. Akát se smaží na másle, cuketě sluší olivový olej a jitroceli sádlo. .
5
Smažíme z obou stran. Po osmažení se mohou podávat jen tak naslano, sypat skořicí a cukrem nebo polít javorovým sirupem. Tip: Všechny kosmatice můžeme připravit v sýrovém těstíčku. Do základního receptu na obalovací těstíčko nastrouhejte trochu tvrdého sýra.
Tipy
Květy cuket se mohou plnit jemným sýrem nebo masem.
Šťavnatý a jemný, bez majonézy dělaný, jen Cottage sýrem propojený. Tedy hermelínový salát, který je nejen příjemně odlehčenou variantou klasických he…
Snoubení zeleniny a ovoce je nejen neobvyklé, ale zároveň i velmi chutné a pro saláty tedy přesně to pravé. Jednou z takových netradičních, avšak laho…
Jednodušší, rychlejší a šťavnatější salát, než je tento nakládaný rajčatový, snad ani nemůžete znát. Až neuvěřitelně jednoduše a rychle ve sklenici vy…
Jak na hadovky v pikantní marinádě | recept na delikatesu z okurek. Že jsou hadovky dobré akorát tak na salát? Omyl. Tyto marinované hadovky vás o tom…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku