Jak usmažit kosmatice z akátových květů
Kosmatice jsou smažená květenství černého bezu nebo akátu v těstíčku. Známější je užití černého bezu, ale akát je nadýchanější, jemnější a nemá bezovou pachuť, která někomu vadí. Akát není v ČR původní dřevinou, pochází ze Severní Ameriky a je to značně invazivní druh. Celý strom je jedovatý, pouze květy jsou jedlé. Dávejte pozor, strom má velké trny a v ráně se snadno zlomí. Zajímavostí je, že v korunách akátů nikdy nehnízdí ptáci.
Co je potřeba
- 3 vejce
- 100 až 120 g hladké mouky
- špetka soli
- 1/4 l mléka
- tuk na smažení
- cukr a skořice na posypání
- 8 až 10 květů
Krok 1
Květenství si natrháme v čistém prostředí. Akáty rostou často okolo silnic nebo železničních tratí, kde hrozí znečištění. Vydejte se je hledat na okraj lesů, okolo vody. Strom snadno poznáte podle intenzivní sladké vůně šířící se po okolí. Natrhané květy vyklepejte (broučci), opláchněte proudem vody a osušte utěrkou.
Krok 2
V misce smíchejte celá vejce s hladkou moukou a špetkou soli. Přilijte plnotučné mléko nebo 12% smetanu a metličkou vyšlehejte těstíčko. Těstíčko musí být husté jako na přípravu palačinek.
Krok 3
Jestliže neseženete květy akátu, zkuste listy jitrocele kopinatého nebo cuketové květy. Květy cukety jsou vyhlášenou lahůdkou, teď právě kvetou. Nebojte, že se připravíte o úrodu, smaží se samčí květy. Samčí květy mají tenkou stopku, ze samičích budou plody, takže květy vyrůstají z malé cuketky.
Krok 4
V připraveném těstíčku dobře obalte vámi vybrané květy nebo listy ze všech stran. Kosmatice vkládejte do rozehřátého tuku. Akát se smaží na másle, cuketě sluší olivový olej a jitroceli sádlo. .
Krok 5
Smažíme z obou stran. Po osmažení se mohou podávat jen tak naslano, sypat skořicí a cukrem nebo polít javorovým sirupem. Tip: Všechny kosmatice můžeme připravit v sýrovém těstíčku. Do základního receptu na obalovací těstíčko nastrouhejte trochu tvrdého sýra.
Květy cuket se mohou plnit jemným sýrem nebo masem.